Search
Close this search box.

SB Slovenj Gradec mora do konca januarja vrniti 750 tisoč evrov likvidnostnega posojila

Trenutno ima pri državni zakladnici likvidnostna posojila najeta pet bolnišnic, gre za splošne bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Murska Sobota, Nova Gorica in porodnišnica Kranj. Skupna vrednost teh posojil znaša 2,38 milijona evrov, so za STA pojasnili na finančnem ministrstvu. Vse morajo posojilo vrniti do konca januarja.

Finančno ministrstvo je v petek ponudilo bolnišnicam, da lahko za premostitev likvidnostnih težav, ki bi nastale zaradi vračanja dela sanacijskih sredstev, najele ugodno posojilo pri državni zakladnici, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Potem ko je urad za nadzor proračuna sklenil, da mora pet bolnišnic vrniti del sredstev, ki so jih prejele konec novembra 2017 za finančno sanacijo, je onkološki inštitut tri milijone evrov že vrnil v proračun. Sanacijskih sredstev niso niti porabili, saj niso imeli zapadlih obveznosti, za njih pa je zgodba končana in se ne nameravajo pravdati za ta sredstva.

PREBERITE TUDI: SB Slovenj Gradec zavrača posojilo: “gre samo za prerazporejanje denarja iz rok v usta”

Drugačno stanje je v ostalih štirih bolnišnicah – gre za splošne bolnišnice Celje, Slovenj Gradec in Trbovlje ter porodnišnico Kranj, kjer morajo vrniti del sanacijskih sredstev v skupni višini 1,8 milijona evrov. Ta sredstva so bolnišnice porabile za plačilo računov po 30. novembru 2017, zato so po oceni urada za nadzor proračuna porabljena nenamensko.

Interventni zakon, na podlagi katerega je 15 bolnišnic prejelo skupaj 136 milijonov evrov za finančno sanacijo, je predvideval, da se sredstva namenijo za plačilo zapadlih obveznosti in likvidnostnih posojil, pri čemer pa datuma, ki bi opredelil zapadlost računov, ni določal. Tega sta določili ministrstvi za finance in zdravje leto in pol po uveljavitvi zakona.

PREBERITE TUDI: Slovenjgraški bolnišnici grozi vračanje sanacijskih sredstev v višini 595.000 evrov

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da niso prejeli nobene vloge za najem likvidnostnega posojila, da bi lahko bolnišnice poplačale vračilo dela sanacijskih sredstev. Sicer pa podatki ministrstva kažejo, da imata med omenjeno četverico, ki jo je doletela odločba proračunskih inšpektorjev za vračilo sredstev, dve bolnišnici – Splošna bolnišnica Slovenj Gradec in porodnišnica Kranj – že najeto likvidnostno posojilo pri državni zakladnici.

STA objavlja tabelo o likvidnostnih posojilih, ki jim imajo trenutno v državni zakladnici najete bolnišnice.

bolnišnica             znesek posojila (v evrih)
-------------------------------------------------
Ptuj                      400.000
Nova Gorica               500.000
Murska Sobota             700.000
Kranj                      30.000
Slovenj Gradec            750.000
-------------------------------------------------
skupaj                  2.380.000