Search
Close this search box.

SAZU: “Cepljenje je edino orodje, ki nam ponuja izhod iz epidemije”

V Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) so ponovno pozvali prebivalce Slovenije, naj se v čim večjem obsegu odločijo za cepljenje proti covidu-19. Cepljenje je trenutno edino orodje, ki ga imamo na voljo za izhod iz pandemije, brez zadostne precepljenosti pa lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo ponovno širjenje okužb, so poudarili.

S cepljenjem ne zaščitimo le sebe, ampak obvarujemo tudi ranljive družbene skupine, ki se zaradi bolezni ali drugih razlogov ne morejo cepiti, je na današnji novinarski konferenci izpostavil predsednik SAZU Peter Štih. Ob tem je pozval vse prebivalke in prebivalce Slovenije, “da se čim prej in v čim večjem številu cepijo ter tako zagotovijo varnost sebi in celotni Sloveniji.”

“Razmere glede novega koronavirusa v Sloveniji so resne. Občutek varnosti, ki smo ji priča v teh dneh na podlagi ugodnih epidemioloških številk, namreč ne prinašajo varne jeseni,” pa je nagovor začel minister Poklukar. Opozoril je na težke zgodbe, ki prihajajo iz Portugalske in Anglije ter na prisotnost delta različice novega koronavirusa v naši neposredni bližini.

Minister Poklukar je pozdravljal sporočila SAZU, ki so poudarjala širjenje neznanstvenih trditev in njihove negativne posledice, nas spomnila na veliko število človeških žrtev in na prizadeta področja družbe – oškodovano je bilo zdravstvo, šolstvo, gospodarstvo, kultura in znanost. Predstavniki SAZU in minister Poklukar so se strinjali, da je cepljenje edino orodje, ki nam ponuja izhod iz epidemije, saj je raziskovanje in sodelovanje znanstvenih institucij na globalni ravni je prižgalo luč na koncu tunela – s trdim delom in predanostjo so znanstvenice in znanstveniki razvili cepiva.

Naša civilizacija temelji na stičišču med racionalnostjo in solidarnostjo. Da sledimo dognanjem znanosti je racionalna odločitev tista, ko ki jo kot človeštvo moramo sprejeti. Po drugi strani pa človeka ne vodi le racionalnost, temveč tudi skrb in solidarnost do sočloveka, do skupnosti. “Brez zaupanja v znanost namreč pademo kot posamezniki, kot družba in kot civilizacija,” je sklenil minister Poklukar.

Da cepljenje ščiti veliko večino ljudi, ki se cepi, ob zadostni precepljenosti pa zmanjša možnost za okužbo nezaščitenih, pa je opozorila tudi Tatjana Avšič Županc z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Kot so še izpostavili predstavniki SAZU, se bodo v obsegu cepljenja pokazale razlike med bolj in manj uspešnimi družbami, med tistimi z visoko precepljenostjo, ki bodo letošnjo jesen in zimo lahko živele in delovale bolj sproščeno, in tistimi, kjer bo delež precepljenih nizek in bodo zato v večji meri ponovno izkusile težke posledice pandemije.

Ob tem je izredni član SAZU Roman Jerala še poudaril, da je Slovenija trenutno na prelomni točki. Na voljo imamo dovolj cepiva, delta različica covida-19, za katero lahko pričakujemo, da bo v prihodnjih mesecih prevladala, pa se hitro širi. Zato je nujno, da se v naslednjih dveh oziroma treh mesecih cepi čim več ljudi, je še dodal Jerala.

VIR: STA, Ministrstvo za zdravje

Dogodki

V Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) so ponovno pozvali prebivalce Slovenije, naj se v čim večjem obsegu odločijo za cepljenje proti covidu-19. Cepljenje je trenutno edino orodje, ki ga imamo na voljo za izhod iz pandemije, brez zadostne precepljenosti pa lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo ponovno širjenje okužb, so poudarili.