Search
Close this search box.

Sandoz napovedal naložbo za izgradnjo najsodobnejšega centra za razvoj podobnih bioloških zdravil v Sloveniji

Sandoz, vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil, je danes napovedal naložbo v znesku približno 90 milijonov USD za izgradnjo najsodobnejšega razvojnega centra Sandozove biofarmacevtike do leta 2026 na svoji lokaciji v Ljubljani v Sloveniji.

S tem centrom bo Lekova ljubljanska lokacija postala ena od ključnih lokacij za razvoj podobnih bioloških zdravil v Sandozu. Nova naložba bo omogočila odprtje približno 200 novih delovnih mest in dodatno okrepila zmogljivosti podjetja pri celovitem razvoju podobnih bioloških zdravil, od razvoja učinkovin do končnih izdelkov za podobna biološka zdravila.

Načrtovana naložba bo dopolnila nedavno objavljene Sandozove načrte za najmanj 400 milijonov USD vredno naložbo v novi visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi v Sloveniji in širitev zmogljivosti za razvoj podobnih bioloških zdravil v Holzkirchnu v Nemčiji. Prav tako naložba temelji na strokovnem znanju in izkušnjah pri razvoju generičnih zdravil v Razvojnem centru Slovenija v Ljubljani, kjer je Sandoz uspešno vzpostavil celovite zmogljivosti za razvoj tehnološko zahtevnih generičnih zdravil.

Z načrtovano 90 milijonov USD vredno Sandozovo naložbo za izgradnjo najsodobnejšega centra za razvoj podobnih bioloških zdravil v Ljubljani do leta 2026 bo Lekova ljubljanska lokacija postala ena od ključnih lokacij za razvoj podobnih bioloških zdravil v Sandozu.

Claire D’Abreu Hayling, glavna znanstvena direktorica v Sandozu, je povedala: »Novi center za razvoj podobnih bioloških zdravil v Ljubljani bo nadgradil obstoječe zmogljivosti in Sandozu pomagal odgovoriti na hitro rastoče svetovno povpraševanje po podobnih bioloških zdravilih ter še pomembneje prispevati k dolgoročnemu delovanju zdravstvenih sistemov po vsem svetu.«

Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija, je dodal: »Sandoz z izbiro Ljubljane kot lokacije za razširitev svojih zmogljivosti za razvoj podobnih bioloških zdravil pošilja močno sporočilo. Slovenija ponuja dostop do vrhunskih farmacevtskih strokovnjakov ter ekosistem z akademskimi in raziskovalnimi ustanovami, ki skupaj prispevajo k uresničevanju Sandozovih ambicij pri razvoju visokokakovostnih podobnih bioloških zdravil. Veseli smo, da bomo ustvarili 200 novih delovnih mest.«

Slovenski znanstveniki so bili med pionirji na področju podobnih bioloških zdravil. Pred tremi desetletji, v zgodnjih devetdesetih letih, so se prav v Leku v tesnem sodelovanju s Kemijskim inštitutom začeli ukvarjati z rekombinantno tehnologijo, ki je temeljnega pomena za biofarmacevtiko. Lek je kasneje pomembno prispeval k vodilni vlogi Sandoza v segmentu podobnih bioloških zdravil v svetu.

Novi razvojni center, v katerem bo potekal razvoj podobnih bioloških zdravil od razvoja učinkovin do končnih izdelkov, bo predstavljal pomemben korak pri širjenju zmogljivosti tehničnega razvoja Sandozove biofarmacevtike.

Novi center za razvoj podobnih bioloških zdravil bo skupaj z obstoječim Sandozovim razvojnim centrom v Ljubljani, ki je vodilni razvojni center za kompleksna diferencirana generična zdravila in kjer je približno tretjina sodelavcev doktorjev znanosti, postal ena izmed ključnih lokacij Sandozovega globalnega razvoja, na kateri bo potekal razvoj generičnih in podobnih bioloških zdravil.

Podobna biološka zdravila imajo ključno vlogo pri zdravljenju in preprečevanju številnih težkih bolezni, vključno z različnimi vrstami raka, luskavico in artritisom. Spodbujajo konkurenco in prispevajo k vzdržnosti zdravstvenih sistemov po vsem svetu.

Načrtujejo približno 200 novih delovnih mest v Sloveniji.

Sandoz si prizadeva milijonom bolnikov zagotoviti trajnostni in cenovno ugoden dostop do ključnih podobnih bioloških zdravil – ki lahko spreminjajo življenje – na različnih področjih, vključno z imunologijo, onkologijo, podpornim zdravljenjem in endokrinologijo. Sandoz ima vodilni globalni portfelj z osmimi podobnimi biološkimi zdravili na trgu in nadaljnjimi 24 molekulami v različnih fazah razvoja.

Lek, član skupine Sandoz, jeprva in najstarejša farmacevtska družba v Sloveniji, kjer razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna ter kakovostna generična in podobna biološka zdravila, namenjena bolnikom po vsem svetu. Pri delu nas vodijo visoki etični standardi, inovativno razmišljanje in prebojni dosežki naših vrhunskih strokovnjakov. Z več kot 3700 sodelavci že desetletja dejavno soustvarjamo slovenski, evropski in svetovni razvojno-raziskovalni prostor. Gradimo kulturo odprtega dialoga in ponosno ter odgovorno nosimo naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji.

S to naložbo in nedavno najavljeno naložbo v proizvodnjo v Lendavi Lek v Sloveniji vzpostavlja lastne zmogljivosti za razvoj in proizvodnjo podobnih bioloških zdravil.

Sandoz
Novartisova divizija Sandoz je vodilna družba na svetu med generičnimi in podobnimi biološkimi zdravili. Naše poslanstvo je utirati pot dostopni zdravstveni oskrbi bolnikov z razvijanjem in trženjem novih, cenovno dostopnih rešitev, ki izpolnjujejo izkazane medicinske potrebe. Naš cilj je postati vodilna in najbolj cenjena generična farmacevtska družba na svetu. Naš portfelj obsega širok krog molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja; v letu 2022 so predstavljale prodajo v višini 9,2 milijarde ameriških dolarjev.

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

Dogodki

Sandoz, vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil, je danes napovedal naložbo v znesku približno 90 milijonov USD za izgradnjo najsodobnejšega razvojnega centra Sandozove biofarmacevtike do leta 2026 na svoji lokaciji v Ljubljani v Sloveniji.