Search
Close this search box.

Samotestiranje dijakov od ponedeljka v domačem okolju, v šolah dodatno sproščanje

Samotestiranje dijakov na okužbo s koronavirusom se bo začelo v ponedeljek v domačem okolju. Kolikšen je trenutno interes med dijaki, ni znano, na šole pa so poslali 180.000 testov. Epidemiološke razmere so medtem omogočile dodatno sproščanje v vzgoji in izobraževanju, med drugim je ob priporočilih NIJZ mogoča izvedba šol v naravi in ekskurzij.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja so se po posvetih z epidemiologi, NZLOH, ministrstvom za izobraževanje, ravnatelji ter predstavniki dijakov in študentov strinjali, da morajo storiti vse, da šolanje poteka v šoli.

Skupaj z epidemiologi in svetovalno skupino za covid-19 so tako sprejeli odločitev, da se samotestiranje prične še v tem šolskem letu. “Tako se bomo pripravili na morebitno poslabšanje razmer v jeseni, da sistema ne postavljamo takrat, ko nam voda teče v grlo,” je dejal.

Začetek samotestiranja dijakov je predviden za ponedeljek. Začetek testiranja v osnovnih šolah še usklajujejo, saj še urejajo podrobnosti glede postopkov prepakiranja. “Nadejamo se, da bi pričeli v začetku junija,” je dejal Vindišar.

Pred uporabo morajo teste, ki so že na srednjih šolah, skladno z odločbo javne agencije za zdravila, opremiti z navodili. Po informacijah ministrstva so šole to že storile, po potrebi je za pomoč pri prepakiranju predvidena tudi civilna zaščita.

Distribucijo testov na šole sicer zagotavlja uprava za zaščito in reševanje, teste pa učencem in dijakom razdelijo na šolah. Šolarju pripada en test tedensko oz. pet na mesec. Prve bodo dijakom razdelili že v petek.

Samotestiranje, ki se bo izvajalo vsakih sedem dni, bo potekalo prostovoljno in v domačem okolju, saj je po besedah Vindišarja logistično tako lažje v primeru pozitivnega rezultata. Testirajo se tisti, ki še niso preboleli covida-19, tisti, ki so ga že in je od okužbe minilo več kot 6 mesecev, in tisti, ki niso bili cepljeni. Za samotestiranje morajo biti učenec zdrav, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil.

V primeru pozitivnega rezultata testa je treba o tem obvestiti osebnega zdravnika, ki šolarja naroči na PCR test, na katerega otrok počaka doma v samoizolaciji. Če je pozitiven tudi izvid PCR testa, naj starši o tem obvestijo tako osebnega zdravnika kot šolo.

Odpadke, ki bodo nastali pri samotestiranju, je treba odložiti v plastično vrečo za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč se ne tlači, odpadkov se po odlaganju v vrečo ne dotika več. Vrečo je treba namestiti v drugo plastično vrečo za smeti in jo tesno zavezati ter označiti. Postavi se jo ločeno od ostalih odpadkov, kjer ni dostopna otrokom in se jo ločeno hrani vsaj 72 ur, preden se jo odloži v zabojnik za mešane komunalne odpadke, je še pojasnil Vindišar.

Vindišar vse dijake in učence naproša, da k samotestiranju pristopijo odgovorno. “Vsak od nas, tudi mlajše generacije, lahko vplivamo na potek epidemije, na to, kako bo naše življenje potekalo, kje se bomo učili. Samotestiranje je tudi dejanje medgeneracijske solidarnosti,” je dejal. Po njegovih informacijah je vzdušje na šolah glede samotestiranja “izredno pozitivno”.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec pa je izpostavil dodatna sproščanja ukrepov v vzgoji in izobraževanju, ki jih omogočajo boljše epidemiološke razmere. Ob upoštevanju priporočil NIJZ in dela v t.i. mehurčkih se lahko znova izvajajo vsi programi, vključno z bivanjem v naravi, dnevi dejavnosti, ekskurzijami, šolo v naravi in plavalnimi tečaji v vrtcih in osnovnih šolah.

Izvedba šol v naravi je možna le v okviru enega oddelka. Šolam priporočajo, da v največji možni meri koristijo nastanitvene zmožnosti centrov šolskih in obšolskih dejavnosti.

Dogodki

Samotestiranje dijakov na okužbo s koronavirusom se bo začelo v ponedeljek v domačem okolju. Kolikšen je trenutno interes med dijaki, ni znano, na šole pa so poslali 180.000 testov. Epidemiološke razmere so medtem omogočile dodatno sproščanje v vzgoji in izobraževanju, med drugim je ob priporočilih NIJZ mogoča izvedba šol v naravi in ekskurzij.