Sagmeister: V vsaki volilni enoti bomo izvedli vsaj prve tri projekte, ki so dobili največ glasov, ponekod pa štiri (VIDEO)

Mestna občina Slovenj Gradec tokrat prvič del proračuna namenja za projekte, ki so jih za participativni proračun predlagali občani, ki so največ glasov namenili projektom v športno infrastrukturo. Občina jih bo izvedla letos in prihodnje leto. Po besedah Darka Sagmeistra, so z več kot 10-odstotno volilno udeležbo na prvem tovrstnem glasovanju v občini zelo zadovoljni.

VIDEO: Izjava glede participativnega proračuna in volitev za projekte Moj pečat – Darko Sagmeister, vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve

Projekt izvedbe participativnega proračuna so poimenovali Moj pečat, zanj pa občina namenja 200.000 evrov za dveletno obdobje. Občani so v roku podali 35 predlogov, v nabor, o katerem so glasovali prejšnji teden najprej predčasno v četrtek in nato še na rednem glasovanju v nedeljo, pa se je uvrstilo 22 predlogov.

VIDEO: Izjava – župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler

Za potrebe glasovanja so občino razdelili na tri volilne enote in v vsaki volilni enoti bodo po izvedenem glasovanju izvedli vsaj prve tri projekte, ki so dobili največ glasov, ponekod štiri. Odvisno je od vrednosti posameznih pobud, je povedal Sagmeister. Občina bo projekte izvedla ob sodelovanju pobudnikov, Sagmeister pa dodaja, da bodo, če bo to možno, čim več projektov izvedli že letos.

Zadovoljstvo je izrazil tudi župan, ki pravi, da so ljudje izbrali tiste projekte, ki so se jim zdeli najboljši na njihovem območju. Najbolj vesel pa bi bil, če bi lahko izvedli vse predlagane projekte.

VIDEO: Izjava glede pobud, ki bodo izvedene – Darko Sagmeister, vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve

V prvi volilni enoti so občani največ glasov namenili projektu postavitve pametnih klopi za počitek občanov in obiskovalcev. Gre za klopi, na katerih si bodo lahko sprehajalci ob počitku z zeleno sončno energijo napolnili tudi telefone. Sledita projekta prenove košarkarskega igrišča v mestni četrti Polje in ureditev gibalno in igralno obarvanih površin pred in za Drugo osnovno šolo. Vsaj delno pa bodo izvedli tudi četrto pobudo, in sicer dograditev otroškega igrišča na Celjski cesti.

V drugi volilni enoti je največ glasov prejel projekt ureditve površin za ulično vadbo in postavitev pitnika ob igrišču v Šmiklavžu. Sledita projekta ureditve medgeneracijskega igrišča oz. postavitev fitnesa na prostem v Podgorju in prenova igrišča na Selah. Tudi v tej volilni enoti, bodo izvedli štiri projekte, poleg že naštetih treh še posodobitev igrišča v Razborju.

V tretji volilni enoti pa je slavil projekt ureditve otroških igral in igrišča za mali nogomet ob kolesarski stezi v Tomaški vasi, ki je prejel kar 891 glasov. Sledita še projekta izgradnje zunanjega fitnesa v Šmartnem pri Slovenj Gradcu in tematskega igrišča, poimenovanega Konjičkove gugalnice Hartenštajn v Mislinjski Dobravi.

Občina bo pridobila predračune, izbrala izvajalce za vse omenjene projekte, pri katerih bodo sodelovali tudi pobudniki, ki bodo natančneje določili, kako so si zamislili projekt, je še povedal Sagmeister.

Vir: STA, MO Slovenj Gradec

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije