Sadro že lani zaznali v občini Ravne na Koroškem, v Slovenj Gradcu v torek sestanek z inšpekcijskimi službami

Slovenjgraški župan Tilen Klugler za torek dopoldne načrtuje sestanek s pristojnimi inšpekcijskimi službami, na katerem bodo govorili o sadri, ki se je pojavila na nekaterih kmetijskih zemljiščih. Medtem so po poročanju današnjega Večera sadro že lani zaznali v občini Ravne na Koroškem, lani in letos pa tudi blizu Velenja.
njiva

Slovenjgraški župan je za torek ob 11. uri sklical sestanek z okoljsko in kmetijsko inšpekcijo, na katerem si obeta predstavitev rezultatov analiz. Kot so dodatno sporočili z občine, so udeležbo na sestanku potrdili predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, inšpekcije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo ter uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kot danes piše Večer, inšpektorat za okolje in prostor trenutno obravnava pet lokacij, na katerih je bila odložena neznana bela snov, in sicer eno v okolici Slovenj Gradca, dve v Šmartnem pri Slovenj Gradcu in dve v okolici Dravograda. V petek so prejeli tudi pobudo za izvedbo inšpekcijskega nadzora v bivšem kamnolomu podjetja Vegrad.

Na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo so za časnik povedali, da z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dogovorjeni, da bodo na tistih parcelah, ki so pognojene s sadro, v času spravila pridelka ali krme opravili analize rastlin na vsebnost težkih kovin v skladu s svojimi pristojnostmi glede varnosti kmetijskih pridelkov in krme. “Te analize bodo, ko bodo opravljene, tudi potrdile ali ovrgle vprašanje glede primernosti pridelka in krme za uporabo,” so zapisali za Večer.

Na kmetijskem ministrstvu so konec prejšnjega tedna za časnik povedali, da so analize vzorcev, vzetih z dveh kmetij, ki jih je opravil Kmetijski inštitut Slovenije, pokazale, da so vrednosti svinca glede na dovoljene vrednosti gnojila v enem vzorcu presežene za osemkrat, v drugem pa 33-krat, visoke in presežene so tudi vrednosti kroma.

Inšpektorat za okolje in prostor je uvedel več inšpekcijskih postopkov, med drugim proti družbi Intergas, ki ima s Steklarno Rogaška sklenjeno pogodbo za odvoz sadre, ki je stranski proizvod iz slatinske steklarne. V Steklarni Rogaška glede na navedbe kmetijskega inštituta sklepajo, da ne gre za sadro iz njihove proizvodnje.

Dogodki

Preberi še

Iščeš službo?

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.