Search
Close this search box.

Sadika najstarejše vinske trte na svetu kmalu tudi na ravenskem gradu

Pred ravenskem gradom bo kmalu rastla sadika najstarejše trte na svetu.

Na Lentu v Mariboru pred hišo Stare trte še danes, več kot 400 let po nasaditvi vinske trte na svetu raste trs najstarejše vinske trte na svetu. Žametovka oz. modra kavčina še vedno vsako leto obrodi sadove, kot najstarejša trta na svetu pa je vpisana pa tudi v Guinessovo knjigo rekordov.

Na mariborskem Lentu, pred hišo na Vojašniški ulici 8, že več kot 400 let uspeva trta sorte žametna črnina. Posajena je bila ob koncu srednjega veka, ko so na območje današnje Slovenije še vpadali Turki. Čeprav je trta rastla na zunanjem delu obzidja, je ostala nedotaknjena. V poznem srednjem veku so bile hiše v Mariboru lesene, strehe pa slamnate, zato so Mariboru predstavljali nevarnost pogosti požari. Pogorela je tudi hiša, pred katero raste stara trta, a je le-ta požar preživela. Okoli leta 1870 so trte v naših krajah napadale trtne uši, ki so za vinarje po Evropi predstavljale katastofo, saj paraziti napadejo korenine in tako uničijo in pomorijo večino vinske trte. Stara trta je, zahvaljujoč svojim globokim koreninam pod dravskim prodom, preživela, saj se tam trtna uš ni mogla zarediti.

Sledilo je zavezniško bombardiranje mesta. Kljub temu, da je bila hiša, ob kateri raste, delno porušena, je trta še vedno rastla. Po letu 1963, ko je na Dravi bil zgrajen jez, pa so se za trto začeli težki časi. Nivo reke se je dvignil za več kot tri metre, s tem pa se je porušilo ravnovesje koreninskega sistema in trta je začela počasi slabeti. Strokovnjaki pod vodstvom Toneta Zafošnika iz inštituta za kmetijstvo so preprečili odstranitev trte in hiše, ki je bila v zelo slabem stanju. Z odstranitvijo mrtvih delov in kratko rezjo so ji spet povrnili življenje. Danes se stara hiša baha pred hišo v vsej svoji veličini, postala je tudi ena glavnih slovenskih znamenitosti, vpisana pa je tudi v Guinessovo knjigo rekordov.

Vsako leto Maribor tradicionalno prijateljskem mestom in občinam z vsega sveta poklanja sadike stare trte. Letos je, zahvaljujoč 70-letnici Osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, prejemnica sadike najstarejše trte na svetu tudi Občina Ravne na Koroškem. Cepič bodo, predvidevajo, zasadili pred ravenskim gradom na delu, ki gleda na park, po besedah mag. Irene Oder pa se morajo še posvetovati z Zavodom za varstvo naravne in kulturne dediščine, ker morajo za trto narediti še oporo. Kdaj jo bodo zasadili, se morajo še dogovoriti. “Po zagotovilu strokovnjakov je za sajenje primeren čas spomladi, in ker je 12. april občinski praznik, bi to lahko bilo v tistem tednu. Seveda pa je vse odvisno od spomeničarjev, prav tako so prisotnost obljubili vitezi vina oziroma nekateri člani konzulata za Slovenijo, prav tako mariborski vinar najstarejše trte, gospod Kocuter, in tu se bo treba dogovoriti in uskladiti z njihovimi prostimi termini”, je še povedala.

 

Predvideno mesto, kjer bodo zasadili sadiko trte

Eno sadiko stare mariborske trte, ki že obrodi sadove, na Ravnah na Koroškem že imamo, nasajena je pred Gostiščem Delalut v Dobji vasi.

 

 

Dogodki

Pred ravenskem gradom bo kmalu rastla sadika najstarejše trte na svetu.