S torkom vnovič delna regulacija cen pogonskih goriv

Cene pogonskih goriv bodo od prihodnjega torka za obdobje 12 mesecev vnovič delno regulirane. Vlada se je namreč danes odločila uvesti regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest, medtem ko bodo na avtocestah lahko trgovci cene določali sami. "Trg izven avtocest žal ne deluje," je pojasnil premier Robert Golob.

Regulacija marž na bencinskih servisih zunaj avtocest je prvi korak vlade pri soočanju z energetsko in prehrambeno draginjo. Nafta se je v zadnjem letu in pol podražila za več kot 75 odstotkov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Golob. Maloprodajne cene sicer tem gibanjem niso v celoti sledile, je ugotovil.

V tem času se je izkazalo, da trg izven avtocest ne deluje, vsi ponudniki imajo skoraj identične cene. In če trg ne deluje, se zdi Golobu prehod na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza.

“Ko smo se morali odločiti, kako naprej, smo šli nazaj v prihodnosti,” je dejal in pojasnil, da se bomo s prihodnjim torkom, 21. junija, v Sloveniji vrnili v režim reguliranih marž na bencinskih servisih izven avtocest ter sproščenih cen na avtocestah.

S tem bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji podobne kot na Hrvaškem, a nižje kot v Avstriji in Italiji. Za 95-oktanski bencin bi to lahko pomenilo okoli 1,80 evra za liter. “Iskali smo ravnovesje pri tem, kaj naši potrošniki še lahko prenesejo,” je dejal Golob.

Hkrati se je vlada s 1. julijem odločila za nekatere omilitvene ukrepe. Med njimi je Golob omenil zvišanje neobdavčenega zneska povračila stroškov za prevoz na delo za 16 odstotkov, zvišanje povračila zneska trošarin za prevoznike v javnem potniškem prometu ter razbremenitve za kmete. Skupaj s prevozniki pa nameravajo začeti iskati rešitve, da se zvišanje cen pogonskih goriv ne bi prelilo v podražitve hrane in ostalih dobrin.