Search
Close this search box.

S tem cepivom bodo že od 23. aprila cepili maturante

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je na vladni novinarski konferenci predstavila nekatere podrobnosti glede cepljenja maturantov. Dijake nameravajo začeti cepiti naslednji teden.

Kot je znano je bila na seji vlade sprejeta posodobljena Nacionalna strategija cepljenja, ki je med prednostne skupine za cepljenje uvrstila maturante ter zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature.

Preberite še: Vlada med prednostne skupine za cepljenje uvrstila tudi maturante

S to spremembo želijo omogočiti, da se bodo dijaki čim bolj sproščeno in varno pripravljali na maturo in zrelostni izpit tudi čim bolje opravili. “Dijake želimo razbremeniti vsake negotovosti glede potencialne okužbe,” je dejala generalna direktorica direktorata.

Vesna Kerstin Petrič je dejala, da je cepljenje prostovoljno, tisti maturantje, ki se bodo zanj odločili pa morajo še danes ali najpozneje v ponedeljek do 12. ure prijaviti na cepljenje v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Po njenih besedah so cepilni centri o tem obveščeni in bodo maturante cepili prednostno že 23. 4. 2021. “V zdravstvu se bomo potrudili, da bomo lahko čim prej cepili vse, ki se bodo zato odločili,” pa je ob tem dejala direktorica.

Po njenih besedah bodo starejše nad 18 let cepili s cepivi, ki bodo v tistem trenutku na voljo. Na prvi dan cepljenja, 23. aprila, bodo maturantje cepljeni z AstraZeneca. Za tiste, ki morajo biti cepljeni drugič in za posebej ranljive, pa sta na voljo cepivi Pfeizer in Moderna. 

Preberite še: Ihan: Večina članov strokovne skupine za cepljenje proti prednostnemu cepljenju maturantov. Tisti, ki se je tega spomnil, naj predlaga tudi cepivo,

Vlada je odločitev o cepljenju maturantov sprejela kljub nasprotovanju stroke.

Na vprašanje, na čigavo pobudo so sprejeli takšno odločitev, je Vesna Kerstin Petrič dejala, da predlog ni bil podan s strani strokovne skupine, pač pa s strani vlade. Kot je še dodala so ga usklajevali na ministrstvu za šolstvo in ministrstvu za zdravje. To je bila odločitev vlade, ki je bila sprejeta včeraj na seji vlade. “Podrobnosti ne vem, vsekakor pa je bilo to po zelo treznem razmisleku odločeno na vladi. Strokovna skupina je menila nekoliko drugače, vendar v času epidemije že vemo, da niso vedno samo zdravstvena izhodišča, včasih je treba razmišljati tudi o drugih stvareh,” je dejala ter dodala: “Prejšnji teden smo veliko razpravljali o duševnem zdravju, predvsem med mladimi in s tem ukrepom vsaj za to skupino ljudi omogočamo, da, če tako želijo, se cepijo, zaščitijo in razbremenijo eno od tenzij pred zrelostnim izpitom.” 

Na dodatna novinarska vprašanja je odgovorila, da strokovna skupina na stvari gleda predvsem z vidika zdravstva in da je prav, da se medicinska stroka odloča po medicinskih kriterijih, ki pa niso edini kriteriji. “Strokovna skupina se je odločila, kot se je odločila na podlagi kriterijev, ki izhajajo iz zdravstva, vlada pa se je odločila nekoliko drugače iz razloga, ki sem ga že navedla,” je še dejala Vesna Kerstin Petrič.

Dogodki

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je na vladni novinarski konferenci predstavila nekatere podrobnosti glede cepljenja maturantov. Dijake nameravajo začeti cepiti naslednji teden.