S spremembo režima testiranja na koronavirus se spremeni tudi način spremljanja bolezni

Na potek epidemije število testiranih nima posebnega vpliva, se pa s tem spremeni način spremljanja bolezni, je po napovedi spremenjenega režima testiranja pojasnila infektologinja Mateja Logar. Glede možnosti množičnega testiranja je vladni govorec Jelko Kacin napovedal, da bodo počakali, da ga izvede Slovaška, in nato presodili, kaj je smiselno.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je v ponedeljek zvečer napovedala, da bo testiranje na novi koronavirus kmalu nekoliko omejeno. Predlagajo, naj se v prihodnje testira zgolj tiste, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni, zaposlene v domovih za starejše ter bolnišnicah in tiste, ki imajo z ljudmi veliko stikov pri svojem delu. Po besedah Beovićeve bodo testirali tudi tiste, ki imajo doma posameznike, ki spadajo v ranljivo skupino.

Svetovalna skupina je po poročanju spletnega portala 24ur zdravnikom že poslala priporočila glede novih smernic testiranja. “Dnevno število bi tako zmanjšali s 6000 do 7000 testov, kolikor jih opravimo zdaj, na 4000 do 5000 testov,” je pojasnila Beovićeva. Kot primer je izpostavila družine, za katere velja, da naj bi se testiral samo en družinski član, po možnosti tisti, ki hodi v službo. “Če so vsi ostali bolni in je pri enem potrjena okužba, potem imajo verjetno vsi covid-19. To je seveda priporočilo, vsak posamezni zdravnik pa naj sam presodi, koga bo poslal na testiranje,” je še dodala Beovićeva.

Namero, da se ne bo več testiralo vseh, ki kažejo znake bolezni, je na današnji vladni novinarski konferenci komentirala Logarjeva z ljubljanske infekcijske klinike. Kot je dejala, samo število testov na potek epidemije nima posebnega vpliva, čeprav je pomembno, da se ve, kdo je okužen.

A glede na veliko pojavnost bolezni v populaciji je zelo verjetno, da nekdo, ki kašlja, ima vročino, poleg tega pa še izgubi okus in vonj, preboleva covid-19. Z manj testiranj se bo tudi zmanjšalo število potrjeno okuženih, se pa hkrati lahko tudi spremeni način spremljanja bolezni in se v sistem sporoča tudi bolnike, ki imajo klinično potrjeno okužbo, ne pa tudi laboratorijsko, je dodala.

Na vprašanje, kaj napovedana sprememba pri testiranju pomeni za sproščanje ukrepov, saj je bila pojavnosti okužb tudi eden od kriterijev, je vladni govorec za covid-19 Kacin pojasnil, da vlada vsak dan sproti ocenjuje in s pomočjo matematičnih modelov spremlja, kako bodo stvari tekle v nadaljevanju epidemije.

“Ko bomo imeli prve zanesljive znake, da je na vrhu, da je rast otopela, bomo to delili z javnostjo,” je napovedal. Dodal je še, da bomo morda že ob koncu tega tedna “zagledali luč na koncu tunela”. Kot je opomnil, se bo dinamika števila novo okuženih hitreje zniževala, če bodo ukrepi spoštovani v največji možni meri.

Dodal je še, da je aplikacija za spremljanje stikov z okuženimi zagotovo učinkovita. Vsi okuženi, ki jih bodo kontaktirali epidemiologi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, bodo še naprej dobili kodo TAN. To po njegovih besedah pomeni, da bo aplikacija še vedno opozarjala na vse tiste, ki so kodo vnesli, za tiste, ki je nimajo, pa ne more opozarjati. “Ampak že samo dejstvo, da lahko vendarle dobite opozorilo in se večina ljudi zaveda, da je okuženih vsak dan več, bi moralo pomagati, da ljudje razumejo in da so pri svojem obnašanju čim bolj zadržani,” je dejal Kacin.

Dotaknil se je tudi možnosti množičnega testiranja v Sloveniji, kar je konec minulega tedna omenil predsednik vlade Janez Janša. Po Kacinovih besedah je Janša o tem govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta govorila tudi o napovedanem množičnem testiranju na Slovaškem. To, kot pravi Kacin, predstavlja izjemen logistični zalogaj, saj želijo testiranje večkrat ponoviti, poleg tega trenutno na trgu ni mogoče dobiti tako velikega števila testov.

Cilj množičnega testiranja bi bila predvsem informacija, kakšen del prebivalstva je okužen. “To informacijo lahko dobimo samo, če celo Slovenijo testiramo naenkrat, v relativno kratkem času. Naše maksimalne številke, ki jih zmoremo testirati, so okoli 8000 dnevno. Taka naloga je v tem trenutku težko uresničljiva,” je ocenil Kacin.

“V tem trenutku smo v neki drugi fazi. Želimo razbremeniti pritisk na laboratorije, ko gre za najbolj zahtevne, PCR teste, da bi ti ostali kot vstopnica v bolnišnično zdravljenje,” je pojasnil. Trenutno se ukvarjajo predvsem s tem, kako obvladati povečano število tistih, ki potrebujejo testiranje ali pa se želijo testirati, čeprav za to ni medicinskih indikatorjev.

Ko bodo videli, ali bo Slovaška res izvedla tri zaporedna testiranja, se bo po Kacinovih besedah do tega najprej opredelila stroka, nato pa bodo ugotovili, kaj od tega je smiselno in kaj bodo naredili v Sloveniji.