Search
Close this search box.

S predlaganimi dopolnili občutno razširjen krog upravičencev do pomoči gospodarstvu zaradi cen energentov

Odbor DZ za gospodarstvo obravnava predlog zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Vlada je z dopolnili, ki jih je sprejela na četrtkovi seji, v parlamentarni postopek pa jih je vložila koalicija, krepko razširila nabor upravičencev do pomoči. To pozdravljajo v gospodarskih združenjih.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Andrej Čuš je na današnji seji parlamentarnega odbora poudaril, da je pomoč gospodarstvu zaradi neobičajno visokih cen energentov potrebna čim prej, zato tudi DZ predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Podjetjem bo na voljo 70 milijonov evrov, upravičencev pa bo okoli 40.500, kar je 30.000 več, kot je bilo predvidenih ob prvotnem besedilu predloga, je pojasnil.

Z dopolnili, ki jih je pripravila vlada, namreč odpadejo pogoji, da so do pomoči upravičene le pravne ali fizične osebe z najmanj pet zaposlenimi, da morajo stroški energije v poslovnih odhodkih znašati najmanj pet odstotkov ter da morajo ti stroški v letu 2019 znašati vsaj 10.000 evrov.

Spremenil pa se je odstotek povišanja stroškov energije v letošnjem letu gledano na lansko. Ti morajo zrasti za vsaj 40 odstotkov, in ne za 30 odstotkov, kot je bilo prvotno določeno.

Izjavo, na podlagi katere bodo prejela pomoč, bodo morala podjetja predložiti do 15. aprila na Finančno upravo RS (Furs), pomoč pa bo izplačana v enkratnem znesku do 5. maja. Posamezna podjetja bodo lahko prejela od 30 evrov do dva milijona evrov pomoči.

Kmetje bodo medtem lahko finančno nadomestilo prejeli zaradi vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo, in sicer v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto rabe. Novost pri kmetijskem delu je, kot je pojasnil državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Aleš Irgolič, pomoč čebelarjem. Dopolnilo, ki ga je oblikovala vlada, podprla pa ga je tudi nepovezana poslanka Mateja Udovč, predlaga višino pavšala pet evrov na čebeljo družino, čebelar pa mora imeti v registru čebelnjakov prijavljeno vsaj eno čebeljo družino.

Nenazadnje je vlada v predlog zakona vnesla določilo o podaljšanju roka za oddajo obračunov davka od dohodka pravnih oseb. Ta rok se podaljšuje za en mesec, do 30. aprila.

Na seji odbora DZ so spremembe pozdravili predstavniki gospodarstva. Glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc je ocenil, da je glede na prvotni predlog nabor upravičencev z dopolnili resnično širok. Je pa med drugim opozoril, da so se določenim subjektom stroški energije povečali že lani, kar bi lahko vplivalo na odstotek zvišanja stroškov letos glede na lani. Pozdravil je tudi podaljšanje roka za predložitev letnih poročil.

Vodja pravne službe na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Jure Dermastja je poudaril, da je pomoč nujna, saj so podražitve enormne, pri nekaterih malih in srednjih podjetjih tudi do 300-odstotne. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč pa je poudaril, da bo prvič pomoč prejelo vseh 12.000 čebelarjev, upa pa, da bodo sredstva nakazana avtomatično in da ne bo treba pošiljati 12.000 vlog.

Pred nadaljevanjem obravnave predloga je sicer odbor DZ za gospodarstvo sejo prekinil za približno eno uro, v kateri se bodo poslanci lahko seznanili z vsebino dopolnil. “Vlada je imela štiri mesece časa, da bi pripravila ta predlog korektno in pregledno, in potem smo dobili danes uro pred začetkom odbora pregled amandmajev, ki v temelju spreminja pravila za dodelitev pomoči,” je bil kritičen Edvard Paulič (LMŠ).

Odbor DZ za gospodarstvo obravnava predlog zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Vlada je z dopolnili, ki jih je sprejela na četrtkovi seji, v parlamentarni postopek pa jih je vložila koalicija, krepko razširila nabor upravičencev do pomoči. To pozdravljajo v gospodarskih združenjih.