Search
Close this search box.

Ruski napadi v Ukrajini blizu meje z EU, med ubitimi ameriški novinar

Spopadi v Ukrajini so se približali meji s Poljsko oziroma EU. Ruske sile so zjutraj izvedle letalske napade na ukrajinsko vojaško oporišče na zahodu Ukrajine, kjer naj bi bili tudi tuji borci. Blizu Kijeva je bil ubit ameriški novinar, mnoge žrtve so terjali spopadi drugod po državi.

V ruskem letalskem napadu na oporišče Javoriv manj kot 25 kilometrov od meje s Poljsko je bilo po podatkih lokalnih oblasti ubitih 35 ljudi, 134 pa ranjenih. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je sporočil, da je bil tarča napada učni center, v katerem se šolajo tudi pripadniki mednarodnih mirovnih enot. Tam naj bi bili še tik pred začetkom vojne v Ukrajini inštruktorji Nata.

Za zdaj ni znano, ali so med smrtnimi žrtvami napada na Javoriv tudi tuji državljani. Nizozemski koordinator prostovoljcev Gert Snitselaar je sicer popoldne sporočil, da je med ranjenimi več nizozemskih borcev.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem zatrdilo, da so v Javorivu “uničili 180 tujih plačancev in več kosov tujega orožja”. Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova so v napadu uporabili pametne izstrelke dolgega dosega.

Tarča napada je bilo zjutraj tudi letališče mesta Ivano-Frankivsk na zahodu države, v ruskem letalskem napadu v Mikolajivu na jugu Ukrajine je bilo ubitih devet ljudi. Na vzhodu države se ruske sile približujejo Harkovu in Mariupolju, napeto je tudi v Sievierodonecku v Luganski regiji, kjer so proruski separatisti po navedbah ruskega obrambnega ministrstva zavzeli vzhodni in južni del mesta.

V Mariupolju je bilo od začetka ruske invazije ubitih več kot 2100 prebivalcev, so sporočile lokalne oblasti. Mestu bo v kratkem zmanjkalo hrane in vode, so dodali. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da so prek humanitarnih koridorjev evakuirali z območij spopadov v Ukrajini okoli 125.000 ljudi. “Danes je ključna naloga Mariupolj,” je dejal.

Medtem se v Kijevu pripravljajo na spopad za ukrajinsko prestolnico, ki se ji Rusi vse bolj približujejo in ji grozi obkolitev. Po besedah vodje urada ukrajinskega predsednika Mihajla Podoljaka je Kijev dejansko že “oblegan”, ukrajinska vojska in prostovoljci pa se pripravljajo, da bodo mesto branili od ulice do ulice.

V Irpinu pri Kijevu je bil danes ubit ameriški novinar Brent Renaud, njegova sodelavca, Američan in Ukrajinec, sta ranjena. Na nadzorni točki naj bi snemali ukrajinske begunce, nanje pa naj bi streljale ruske sile.

Rusi so medtem v mestu Melitopolj na jugu države postavili na oblast lokalno prorusko poslanko Galino Danilčenko, potem ko so v petek po navedbah Kijeva ugrabili župana Ivana Fedorova. Danilčenkova je prebivalce pozvala, naj “se prilagodijo novi realnosti”. Ruske sile so medtem ugrabile še župana Dniprorudna.

Ukrajinski predsednik Zelenski ostaja neomajen. V sobotnem video nagovoru sporočil, da Rusi ne morejo zavzeti Ukrajine in da je zaradi trdovratnega vojaškega odpora Ukrajine zaznati prve spremembe v drži Rusije. Po njegovih besedah je Moskva prvič v več kot dveh letih pripravljena na dialog. “Sedaj so se začeli pogovarjati in ne samo postavljati ultimatov,” je dejal.

Vodja njegovega kabineta Podoljak je kasneje pojasnil, da prek posrednic Izraela in Turčije usklajujejo kraj in okvir za pogajanja. “Ko bo to usklajeno, bo prišlo do srečanja. Menim, da nam ne bo vzelo veliko časa, da pridemo do tega,” je dejal. Pred tem je ocenil, da bi se lahko pogajalci na četrtem krogu pogajanj sestali v ponedeljek ali torek.

Tudi član ruske pogajalske delegacije Leonid Slucki je dejal, da bi lahko delegaciji dosegli dogovor in morda celo podpisali skupen dokument. “Če primerjamo stališča obeh delegacij na samem začetku pogajanj in danes, vidimo občuten napredek (…) Osebno pričakujem, da bi se lahko ta napredek v nekaj dneh razvil v skupno stališče in da bi lahko podpisali nekatere dokumente,” je dodal.

Poljski predsednik Andrzej Duda je dejal, da bi morebitna ruska uporaba kemičnega orožja v Ukrajini pomenila “spremembo igre”, pri čemer bi zveza Nato morala resno razmisliti o nadaljnjih korakih. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg možnosti, da bi Rusija uporabila takšno orožje, ne izključuje.

Ljudje še naprej zapuščajo Ukrajino. Na Poljsko se je od začetka ruske invazije 24. februarja zateklo skoraj 1,7 milijona Ukrajincev. Samo v soboto je po podatkih poljske obmejne straže prečkalo mejo okoli 79.800 ljudi, kar je pet odstotkov več kot prejšnji dan.

V ostalih državah EU se na različne načine pripravljajo na sprejem beguncev. London je predstavil nov program, ki beguncem omogoča bivanje pri Britancih do treh let. Britanci, ki bodo ponudili streho nad glavo Ukrajincem, bodo prejeli 350 funtov (418 evrov) mesečno.

V Evropi se nadaljujejo protesti proti prelivanju krvi v Ukrajini. Kljub aretacijam protestirajo tudi v Rusiji.

Pripravila Andreja Seršen Dobaj

Dogodki

Spopadi v Ukrajini so se približali meji s Poljsko oziroma EU. Ruske sile so zjutraj izvedle letalske napade na ukrajinsko vojaško oporišče na zahodu Ukrajine, kjer naj bi bili tudi tuji borci. Blizu Kijeva je bil ubit ameriški novinar, mnoge žrtve so terjali spopadi drugod po državi.