Search
Close this search box.

Rokometaši generacije 1963 po Železnikarjevi plaketi prejeli še darilo RK Slovenj Gradec 2011

Letos so Železnikarjevo plaketo prejeli tudi člani takratnega RK Partizan (1963), vodstvo kluba pa jih jih je pred sobotno tekmo 4. kroga RK Slovenj Gradec 2011 - RD Butan plin Izola presenetilo še z malenkostjo s strani slovenjgraškega rokometnega kluba.

Železnikarjevo plaketo MO Slovenj Gradec podeljuje posameznikom, skupini ali organizaciji, ki deluje na območju Mestne občine Slovenj Gradec, kot priznanje za dosežene športne rezultate, uspešno organizacijsko in/ali strokovno delo na področju športa.

Preberite tudi: Na slavnostni seji v Slovenj Gradcu podelili občinska, Železnikarjeva in Vrunčeva odličja

Tradicija rokometnega športa je v Slovenj Gradcu prisotna že desetletja. Prvi uspehi, ki so slovenjgraški rokomet ponesli na zmagovalne stopničke, pa so se rojevali že v prejšnji državi, v šestdesetih letih je namreč tedanja ekipa RK Partizan Slovenj Gradec osvojila prvi naslov republiških prvakov Slovenije. Uspeh ekipe se je takrat gradil z odličnimi rezultati in odnosi skozi celotno sezono, v odločilni tekmi za uvrstitev v finale pa je takrat odlična ekipa Rudarja iz Trbovelj v Slovenj Gradcu klonila z rezultatom 33:19.

Med ljubitelji rokometa po Sloveniji je ta uspeh vzbudil izredno zanimanje. Med sezono so mnogi poznavalci uspehe Slovenj Gradca pripisovali sreči, finalna tekma pa je pokazala kvalitetno delo slovenjgraškega kluba. Prva tekma finala se je takrat igrala v Ljubljani 5. junija 1963, zmago pa je slavila ekipa Slovana z rezultatom 8:6.

Tekma je bila odigrana na prostem, v deževnem vremenu. Nekaj dni kasneje 9. junija  je bila v Slovenj Gradcu na sporedu povratna tekma. Na nekdanjem igrišču za sedanjim Kulturnim domom se je zbralo  preko 2000 gledalcev, ki so skozi celotno tekmo zelo temperamentno spodbujali domačo ekipo, ki je ob koncu slavila z rezultatom 24:19. Tako je bilo potrebno za odločitev o prvaku počakati še na tretjo tekmo, ki se je odigrala 12. junija v Celju.

Takrat je v Celje skupaj z ekipo potovalo preko 500 navijačev, ki so glasno in bučno spodbujali ekipo Slovenj Gradca, ki je na koncu zmagala z rezultatom 19:15 in tako v Slovenj Gradec pripeljala prvi naslov republiških prvakov. To je bil eden izmed prvih korakov in trden temelj za vse nadaljnje uspehe rokometa v Slovenj Gradec in tudi veliko prepoznavnost, ki ga mesto miru zaradi tega športa uživa tudi danes.

Tedanjo ekipo so sestavljali: Nikolaj Stani – vzdevek Korl (dolgoletni tajnik kluba), Štefan Merčnik – vzdevek Štef (vratar), Karel Krauser – vzdevek Korl (vratar), Janez Gologranc – vzdevek Janc (srednji zunanji), Ivan Krajnc – vzdevek Vanč (desno krilo), Anton Krevh – vzdevek Tonč (krožni napadalec), Alojz Ocepek – vzdevek Lojz (levo krilo), Danijel Pučko – vzdevek Danči (desni zunanji), Peter Vrunč – vzdevek Fulek (desni zunanji), Janko Štimnikar – vzdevek Janki (srednji zunanji) ter žal že pokojna Pavel Štumberger – vzdevek Pavlek – Štumba (levi zunanji) in Jelko Jakopič – vzdevek Jela (krožni napadalec).

Celotna ekipa je tako s strani MO Slovenj Gradec zasluženo prejela Železnikarjev plaketo, predsednik kluba Samo Lampret in župan MO SG Tilen Klugler pa sta člane zlate generacije obdarila z majicami bojevniki za mesto miru in letovanjem celotne generacije pri našem sponzorju Hostel Soline Portorož.

Vir: MO Slovenj Gradec, RK Slovenj Gradec 2011

Dogodki

Letos so Železnikarjevo plaketo prejeli tudi člani takratnega RK Partizan (1963), vodstvo kluba pa jih jih je pred sobotno tekmo 4. kroga RK Slovenj Gradec 2011 - RD Butan plin Izola presenetilo še z malenkostjo s strani slovenjgraškega rokometnega kluba.