Search
Close this search box.

Na slavnostni seji v Slovenj Gradcu podelili občinska, Železnikarjeva in Vrunčeva odličja

19. septembra v Mestni občini Slovenj Gradec praznujejo občinski praznik, zato je ob tej priložnosti danes v Slovenj Gradcu potekala svečana seja, na kateri so poleg občinskih podelili tudi Železnikarjeva in Vrunčeva odličja.

V mesecu septembru slovenjgraška občina praznuje svoj občinski praznik. Letos so zaradi covida-19 morali nekatere tradicionalne prireditve kot je SG FEST odpovedati, nekaj dogodkov pa se je v skladu s priporočili in navodili le odvilo. Med drugim je v Koroški galeriji likovnih umetnosti potekala Svečana seja Mestne občine Slovenj Gradec. Zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s Covid-19 so na seji letos, izjemoma, poleg občinskih podelili tudi Železnikarjeva in Vrunčeva odličja.

Na današnji dan, leta 1989 je Slovenj Gradec od mednarodne Organizacije združenih narodov pridobil listino, s katero je generalni sekretar Perez de Cuellar mesto Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru. 

Na prireditvi je prisotne nagovoril župan MO Tilen Klugler, poskrbljeno pa je bilo tudi za kulturni program, nastopila je namreč godalna zasedba 4Strings quartet, ki ga sestavljajo Aleksander Rogina (violina), Vivijana Rogina, (violina), Petar Njegovan (viola) in Valentin Rogina (violončelo).

Letošnjo občinsko nagrado je prejel Zdravstveni dom Slovenj Gradec. Plakete občine Slovenj Gradec pa so prejeli Zuhra Horvat, univerzitetna dipl. novinarka in bibliotekarka, zaposlena na Šolskem centru Slovenj Gradec. Mizarstvo Moric, ki ga je 1. avgusta 1989 ustanovil g. Jože Moric in Breda Zakotnik, univerzitetna profesorica za interpretacijo samospeva in oratorija na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost “Mozarteum” v Salzburgu.

Občina Slovenj Gradec vsako leto podeljuje Vrunčeve nagrade in plakete za izjemne uspehe, ki jih doseže posameznik ali skupina s pedagoškim – strokovnim delovanjem na področju vzgoje, izobraževanja in telesne kulture.

Vrunčevo nagrado so podelili Sonji Lakovšek, direktorici javnega zavoda Mocis, centra za izobraževanje odraslih. Vrunčeve plakete pa so prejele vzgojiteljici iz VVZ Slovenj Gradec, Vida Javornik in Petra Turk ter Majda Šrimpf, učiteljica slovenščine na Prvi osnovni šoli slovenj Gradec.

Železnikarjevo plaketo MO Slovenj Gradec podeljuje posameznikom, skupini ali organizaciji, ki deluje na območju Mestne občine Slovenj Gradec, kot priznanje za dosežene športne rezultate, uspešno organizacijsko in/ali strokovno delo na področju športa.

Železnikarjeve plakete so prejeli  mag. Mojca Verhovnik, ki so jo predlagali Četrtna skupnost Štibuh, politična stranka SD, Četrtna skupnost Polje, Atletski klub Slovenj Gradec in Četrtna skupnost Center. Prav tako je prejela Železnikarjevo plaketo, na predlog Judo kluba Slovenj Gradec, Zala Pečoler. Plakete pa se je razveselila tudi Ekipa RK Partizan Slovenj Gradec, ki je v letu 1963 osvojila prvi naslov republiških prvakov Slovenije. Predlog zanjo je oddal Rokometni klub Slovenj Gradec 2011. Železnikarjeve nagrade pa tokrat niso podelili.

Pri tem naj še omenimo, da se vsako leto lahko podeli največ eno nagrado in tri plakete s posameznega področja. Nagrad in plaket Mestne občine Slovenj Gradec v posameznem koledarskem letu ni potrebno podeliti, če tako iz utemeljenih razlogov odloči občinski svet oziroma komisija, kar se je zgodilo tudi letos.

Iskrene čestitke MO Slovenj Gradec za njen praznik ter vsem prejemnikom današnjih odličij.

Dogodki

19. septembra v Mestni občini Slovenj Gradec praznujejo občinski praznik, zato je ob tej priložnosti danes v Slovenj Gradcu potekala svečana seja, na kateri so poleg občinskih podelili tudi Železnikarjeva in Vrunčeva odličja.