Search
Close this search box.

Regres v trgovinah in gostinskih lokalih na Koroškem

Na več trgovin in gostinski lokalov smo naslovili vprašanja v zvezi z letnim dodatkom, da bi izvedeli, če že vedo, koliko bo znašal, ali bo zaradi “korona krize” letos kaj drugače(n), kot je bil(o) doslej, kdaj naj bi ga zaposleni dobili izplačanega in na kakšen način; v enem znesku ali morda v dveh delih.

Iz Hofra Slovenija so sporočili, da so svojim sodelavcem za opravljeno delo zelo hvaležni, ne samo v času epidemije, temveč skozi celo leto. Junija bodo tako naši zaposleni za polni delovni čas prejeli regres v višini 1700 evrov, ki ga bodo prejeli v enkratnem znesku. Omenili bi tudi nedavno povečanje plač. Zaposlenim v prodaji smo ravno na prehodu v leto 2020 njihovo mesečno plačilo v povprečju zvišali zakar 18 %. Gre za panožno nadpovprečno plačilo, ki ga bodo prejemali tudi po zaključku epidemije, saj jih za njihovo izvrstno delo nagrajujemo konstantno,” so razložili.

V Sparu Slovenija so bili na drugi strani precej bolj zadržani, saj so dejali le, da bodo letni regres v celoti izplačali konec meseca maja v enakem obsegu kot lansko leto. Podrobnosti niso želeli deliti.

Lidl Slovenija bo vsem svojim zaposlenim regres izplačal 15. junija v
višini kot to določa Zakon o delovnih razmerjih, tj. 940,58 evrov. Višina regresa je enaka za vse zaposlene, tudi za zaposlene za krajši delovni čas.

V Mercatorju konkretnega odgovora še niso mogli podati, saj bodo o višini regresa in njegovem izplačilu najprej obveščeni njihovi zaposleni. “Lahko pa zatrdimo, da bo regres izplačan v zakonitem roku prihodnji mesec,” so še dodali.

Direktorica Koroške kmetijsko-gospodarske zbornice (KKGZ) Danica Ramšak je dejala, da KKGZ regres za letni dopust svojim delavcem vsako leto izplačuje v dveh delih in tako bo tudi letos. “Prvi del regresa se izplača v mesecu maju , drugi del pa v mesecu juniju. Letni dodatek bo delavcem izplačan v denarju do 30. 6. 2020, in sicer toliko, kot imamo dogovorjeno v podjetniški kolektivni pogodbi, tj. v višini 70 % povprečne plače v RS, po zadnjem uradno objavljenem podatku,” je pojasnila.

PREBERITE TUDI: Regres v koroških proizvodnjah: koliko komu in kdaj?

Mnogo bolj kot trgovci, so s svojimi odgovori bili skrivnostni v gostinskih lokalih. V PUNKT, bistro in kavarna v Kotljah so se skromno odvzali zgolj z besedami, da v njihovem podjetju “vse poteka v skladu z veljavno zakonodajo in kolektivno pogodbo za gostinstvo.” Podobno malo smo izvedeli lastnika Kavarne in slaščičarne Ofsajd v Dravogradu, gospoda Andreja Pečnika, ki je zapisal, da bo “regres normalno izplačal.”

Od lastnice Gostilne Rešer v Črni na Koroškem Valerija Naglič smo prejeli precej bolj izčrpno pojasnilo: “Žal v korona paketih ni bila sprejeta nobena pomoč glede regresa, niti ni bilo nič dorečenega o zamikih ali izplačilih v več delih, čeprav smo bili dva meseca brez povsem prihodkov. Vseeno smo po zakonu delavcem dolžni normalno izplačati regres za 2020, zato bomo morali trdo garati – slednje se kot vodja zavedam in se bom potrudila po najboljših močeh – da delavci dobijo kar jim pripada.”

Nenazadnje smo odgovor dobili še iz Gostilne Krebs v Mežici. Lastnica Nataša Pratnekar je zatrdila, da bo regres zagotovo izplačan vsaj v obsegu, kolikor je to zakonsko določeno, tj. 940,58 evrov, obenem pa razložila, da bo le-ta posledično “veliko nižji kot v letu 2019”.

Vprašanja smo sicer poslali še na kopico drugih trgovin in gostinskih lokalov na Koroškem, od katerih pa do tega trenutka žal nismo prejeli odgovorov.

Dogodki