Search
Close this search box.

Ravenski otroci – koledniki obiskali več kot 100 domov (FOTO)

V župniji Ravne že več kot 25 let ohranjajo običaj koledovanja otroci.

Na Ravnah na Koroškem je koledovanje živo že vrsto let, skupina starejših kolednikov je koledovala tudi v časih, ki temu niso bili najbolj naklonjeni. Po osamosvojitvi pa se je koledovanje začelo spet bolj obujati, začelo se je vključevati otroke.

V župniji Ravne že več kot 25 let ohranjajo običaj koledovanja otroci. Letos se je vključilo 15 osnovnošolskih otrok, ki so bili razporejeni v 3 skupine. Koledovali so 29. in 30. decembra, obiskali so nekoliko več kot 100 domov. Voditeljica kolednikov je pastoralna asistentka Marija Prikeržnik. Pri pripravi oblek in spremstvu kolednikov sodelujejo starši in župljani.

Koledovanje je poganska šega, ki je označevala obhode ob prehodu starega v novo leto. Ravenski otroci-koledniki so oblečeni v tri kralje, pridružita pa se še kolednik z zvezdo in skrinjo noseč. Ob prihodu k hiši zapojejo koledniško pesem: ”Dober večer vam Bog daj, se predstavijo, povejo veselo oznanilo o rojstvu Odrešenika, blagoslovijo dom, nalepijo napis 20+G+M+B+23, se zahvalijo za darove in se s pesmijo poslovijo. Ljudska razlaga napisa na vrata je, da so začetnice imen treh kraljev, drugače pa napis izhaja iz latinskega in pomeni Gospod blagoslovi dom”.

V Župniji Ravne so se vključili v vseslovensko trikraljevsko akcijo, ki jo prireja misijonsko središče Slovenije. Tako se otroci, ki ohranjajo lep slovenski običaj, povezujejo v misijonsko dobrodelno verigo.

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Fotogalerija:

V župniji Ravne že več kot 25 let ohranjajo običaj koledovanja otroci.