Search
Close this search box.

Ravenski harmonikarji v družbi gostov proslavili jubilejnih 40 let (FOTO in VIDEO)

V soboto je v KC Ravne na Koroškem potekal koncert ob 40-letnici Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc.

27. oktobra 1982 je bil pri Kulturnem društvu Prežihov Voranc kot samostojna sekcija ustanovljen tudi harmonikarski orkester. Harmonikarji so takrat sklenili, da bodo gojili igranje na prostotonsko harmoniko (po domače »frajtonar’co«), zdaj pa igrajo že uspešnih 40 let.

VIDEO: Posnetek koncerta Naših 40 let

Ob tej priložnosti so včeraj na Ravnah na Koroškem pripravili jubilejni koncert, ki so ga poimenovali Naših 40 let. Na njem pa so poleg slavljencev nastopili še Tamburaški orkester Ruda Sever-Gorišnica, Danaja Grebenc in ŽPZ Deteljica. Program, nad katerim so bili navdušeni številni obiskovalci pa je povezovala Janja Širnik.

V uvodnem delu prireditve smo prisluhnili nagovoru župana dr. Tomaža Rožena, ki ga je v njegovem imenu prebrala moderatorka, ki je povzela tudi besede in čestitke predsednice KD Prežihov Voranc mag. Irene Oder, saj sta bila namreč oba z županom odsotna. V imenu Občine Ravne na Koroškem je harmonikarjem čestitala in v zahvalo predala simbolična darila Danica Hudrap, Jožica Pušnik iz JSKD Ravne na Koroškem pa jim je podelila značke Vinka Štrucla za področje inštrumentalne glasbe.

Bronasto značko Vinka Štrucla za več kot 10 let udejstvovanja so prejeli Niko Kranjc, Tone Brinar in Jože Brec. Srebrno značko Vinka Štrucla za več kot 20 let udejstvovanja sta prejela Alen Rožej in Vinko Čeru. Zlato značko Vinka Štrucla za več kot 30 let udejstvovanja sta prejela Ivan Plazovnik in Janko Gregor. Častno značko Vinka Štrucla za 40 ali več let udejstvovanja pa sta prejela brata Miha in Peter Jamer, ki sta pred 40. leti skupaj z ostalimi harmonikarji začela orati ledino.

Pri tem naj še omenimo, da so se vseh teh 40. letih pri orkestru zamenjale številne generacije harmonikarjev, med njimi tudi prvi umetniški vodja, žal že pokojni, Lojze Rebernik, ki je leta 2012 prepustil taktirko Alenu Rožeju, ki orkester vodi še danes. V orkestru trenutno aktivno igra 7 članov (Alen Rožej, Ivan Plazovnik, Jože Brec, Tone Brinar, Vinko Čeru, Niko Kranjc in Janko Gregor), ki prihajajo iz različnih koroških občin, občasno pa se jim na dogodkih pridruži še kateri, ki je pred leti rajžal z njimi po svetu, zdaj pa mu zdravje tega več ne dopušča.

Večino njihovega programa sestavljajo slovenske narodne pesmi in viže, njihov železni repertoar pa so vedno bile revolucionarne pesmi. Ponosni so tudi na njihove lastne skladbe, ki so jih ustvarili na vajah s skupnimi močmi, nekaj pa so jih tudi posneli.

Sicer pa harmonikarji delujejo kot ena razširjena družina, med seboj se, kljub starostni razliki, zelo dobro ujamejo in razumejo, zato se z veseljem udeležijo tudi kakšnega skupnega piknika in druženja brez nastopa, ki ne mine brez vrhunskega punčevega peciva iz pod rok njihovega 75-letnega člana Ivana Plazovnika iz Turiške vasi, ki peče tudi zelo okusne torte. Tako, da jim “cukr” nikoli ne pade. Z veseljem pa bodo medse sprejeli tudi nove članice in člane, zato vsi ljubitelji »frajtonar’ce« prisrčno vabljeni, da se jim pridružite in z njimi naokrog širite dobro voljo, ki je v današnjih časih ni nikoli preveč.

FOTOGALERIJA

Dogodki

V soboto je v KC Ravne na Koroškem potekal koncert ob 40-letnici Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc.