Search
Close this search box.

Ravenski dijaki junaško darovali kri

V torek so se dijaki 4. letnikov ravenske gimnazije udeležili krvodajalske akcije.

Dijaki Gimnazije Ravne na Koroškem se vsako leto udeležijo krvodajalske akcije. Letos se je za to prijazno dejanje odločilo kar 35 maturantov. Nekaterim je kasneje bolezen preprečila , da bi kri dejansko darovali, a je kljub temu skupaj s profesorico kri darovalo kar 23 dijakov.

Dijaki ravenske gimnazije so se udeležili krvodajalske akcije.

Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema

Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. V Sloveniji v povprečju potrebujejo okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovijo potrebno količino krvi. 

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom  krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje ter pokriva potrebe lastnega zdravstva po krvi.

“Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi.” so zapisali na spletni strani Zavoda republike Slovenije za transfuzijsko medicino.

Kri lahko daruje vsaka oseba med 18. in 65. letom starosti, ki tehta več kot 50 kg oz. je njen volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 ml, vsak ki je dobrega zdravja in počutja, ki ima vrednosti hemoglobina 135 g/l (moški) in 125 g/l (ženske).

Moški lahko kri darujejo na vsake 3 mesece, ženske pa na vsake 4 mesece.

VIR: Gimnazija Ravne na Koroškem, Zavod republike Slovenije za transfuzijsko medicino.