Search
Close this search box.

Radlje ob Dravi najlepše in najbolj gostoljubno manjše mesto

Na Dnevih slovenskega turizma v Laškem je Turistična zveza Slovenije podelila priznanja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2022, vseslovenskega tekmovanja v urejenosti in gostoljubnosti, ki je letos potekalo pod sloganom, kjer je Zdravje doma. Slovenija je namreč tudi država, v kateri velik pomen namenjamo zdravemu načinu življenja in načelom trajnostne interakcije z naravo.

Priznanja sta podelila gostitelj in predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. Oba sta poudarila, da je tekmovalcev iz leta v leto več.

»Akcija ima pozitiven vpliv na vse kategorije, saj imamo vsako leto več tekmovalcev. Največja letošnja novost je uvedba nove kategorije Izletniška točka, ki predstavlja neko posebnost zunaj urbanega okolja, ki je zanimiva za izlet in nosi sporočila,” je poudaril Hevka.

»Ta projekt, ki ga izvaja naša najstarejša turistična organizacija nosi pomembno sporočilo. To sporočilo je, da je urejeno in gostoljubno okolje pogoj za uspešen razvoj turizma. Letošnji natečaj je potekal na zelo aktualno temo Kjer je zdravje doma. S tem je bilo posebej poudarjeno, da je Slovenija turistična destinacija, kjer razvijamo trajnostni turizem ter velik pomen pripisujemo zdravju in zdravemu načinu življenja. Letošnji natečaj je povsem v duhu naše nove turistične strategije, v kateri smo si zastavili vizijo Zelena butičnost, manjši odtis in večja vrednost za vse,« je bil jasen Han.  

Člani strokovne komisije so letos pregledali kar 67 slovenskih mest in krajev, 21 jeder, 37 izletniških točk, 19 kampov in glampingov, 7 mladinskih prenočišč ter 35 tematskih poti, na natečaju pa so izbirali tudi najboljše Petrolove bencinske servise. V tem času so njihovi prostovoljci prevozili več kot 16 tisoč kilometrov, kar je toliko, kot bi se peljali do Sydneyja v Avstraliji.

Strokovna komisija, v kateri je sodelovalo 23 prostovoljcev, je opravila kar 2.466 prostovoljskih ur, ki so skladno z Zakonom o prostovoljstvu ovrednotene na 24.660,00 evrov.

Turistična zveza je podelila tudi posebno priznanje za prizadevno delo pri vnašanju turistične ponudbe v mobilno aplikacijo Slovenski turistični vodnik. Prejela ga je Mestna občina Celje. 

Med velikimi mesti je prvo mesto pripadlo Kopru, med srednjimi pa Novi Gorici. Priznanje za najlepše in najbolj gostoljubno manjše mesto so letos dobile Radlje ob Dravi, med mestnimi jedri je pripadlo Lavričevem trgu in okolici v Ajdovščini, med trškimi jedri parku Dežela štorkelj v Veliki Polani, med vaškimi jedri pa Šmartnemu v Goriških Brdih.

Za najbolj gostoljuben zdraviliški kraj je bil letos razglašen Podčetrtek, med turističnimi kraji Radovljica, med izletniškimi kraji Begunje, med izletniškimi točkami pa klimatsko letovišče Rogla. Najboljši kamp po izboru strokovne komisije je postal Avtokamp Šobec, najboljši glamping pa Gozdna vasica Theodosius iz Vrhpolja.

Nagrado za prijazna mladinska prenočišča je prejel MCC Hostel Celjskega mladinskega centra, nagrado za tematsko pot pa Pot med krošnjami na Rogli. Posebno priznanje za izletniško točko so ob tem dali Malečniku, za tematsko pot pa Pravljični doživljajski transverzali po Sloveniji.

Pri tem naj še omenimo, da je Slovenj Gradec prejel priznanje za 2. mesto v kategoriji mestna jedra in v kategoriji srednje velika mesta. V kategoriji naj gostoljubnejši izletniški kraj v Šmartnem pri Slovenj Gradcu pa so slavili na spletnem glasovanju. Žerjav je prejel priznanje za urejenost vaškega jedra.

Celotni seznam nagrajencev najdete TUKAJ.

FB Mestna občina Slovenj Gradec

Vir: Turistična zveza Slovenije, STA

Dogodki

Na Dnevih slovenskega turizma v Laškem je Turistična zveza Slovenije podelila priznanja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2022, vseslovenskega tekmovanja v urejenosti in gostoljubnosti, ki je letos potekalo pod sloganom, kjer je Zdravje doma. Slovenija je namreč tudi država, v kateri velik pomen namenjamo zdravemu načinu življenja in načelom trajnostne interakcije z naravo.