Prvomajska srečanja na Koroškem. Šarec: »Nikomur ne rabimo biti hlapci, nikdar in nikoli” (FOTO)

Na Koroškem je bilo v prazničnih dneh zelo veselo, vse prireditve so bile zelo dobro obiskane, k čemur je svoje zagotovo pripomoglo tudi lepo vreme, seveda pa so ljudje izkoristili prvi maj tudi za druženje, sprostitev in zabavo. Nekaj dogajanja ob prvem maju, prazniku dela, smo za vas v besedi in sliki strnili tudi mi. Na Ravnah, kjer je potekala največja prireditev, je prisotne nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, na Pikovem mag. Romana Lesjak, na Kremžarjevem vrhu podžupanja MOSG Martina Šisernik, v Završah župan Občine Mislinja, mag. Bojan Borovnik ...
Na Pikovem je bila prisotne nagovorila županja Črne, mag. Romana Lesjak.

Na Koroškem je bilo v prazničnih dneh zelo veselo, vse prireditve so bile zelo dobro obiskane, k čemur je svoje zagotovo pripomoglo tudi lepo vreme, seveda pa so ljudje izkoristili dan tudi za druženje, sprostitev in zabavo. Nekaj dogajanja ob prvem maju, prazniku dela, smo za vas v besedi in sliki strnili tudi mi.

Ena od večjih prireditev v državi, če ne kar največja, je potekala na Ravnah na Koroškem, kjer je bil slavnostni govornik predsednik vlade, Marjan Šarec. Nič manj veselo pa ni bilo v drugih krajih Mežiške, Dravske in Mislinjske doline.

Na Ravnah na Koroškem, kjer je prireditev potekala v Grajskem parku, je glavni organizator, Sindikat kovinske in elektroindustrije za glavnega govornika pridobil predsednika vlade Marjana Šarca. Obiskovalce je nagovoril tudi predsednik regijske sindikalne konference Vili Novak, na kratko pa sta jih pozdravila tudi župana, dr. Tomaž Rožen in dr. Matic Tasič.

Šarec je v svojem nagovoru večkrat prejel bučen aplavz zbrane množice, ki so z navdušenjem poslušali njegov govor. Med drugim je dejal: »V teh obdobjih samostojne Slovenije se je marsikaj naredilo mimo tistega, kar smo pričakovali leta 1991, ko smo bili večinsko, z ogromno večino za samostojno državo. Danes se lahko nekaterih podjetij zgolj spominjamo. Mnoga podjetja so propadla. Pa ne zato, ker ne bi imela česa ponuditi, ne zato, ker bi imela slabe delavce, ampak zato, ker jih je uničil pohlep. Pohlep nekaterih, ki jim ni bilo nikoli dovolj. Nekateri so danes v zaporih, drugih se niti ne spominjamo več. Žal pa so odšle mnoge blagovne znamke, mnoge priznane firme so šle v stečaj ali pa so jih pokupili tujci in marsikatero do danes tudi zaprli.«

FOTO: Jani Prednik. Prvomajsko srečanje na Ravnah.

Šarec je tudi dejal, da nas danes tepe predvsem naša preteklost, preteklost zadnjih petnajstih, dvajsetih let: »Ko se je grabilo, ko se je želelo imeti še več in se ni upoštevalo načela, da če nimamo, potem nimamo vsi, če pa imamo, pa imejmo vsi. Tako pa so samo nekateri vedno zategovali pas in vedno se je govorilo tako, kot se žal govori danes, češ da je ta vlada šla preko fiskalnega pravila in ustvarila celo primanjkljaj. Ne eno in ne drugo ne drži.«

»Kadar bomo imeli, bomo dajali, če pa ne bomo imeli, pa bomo to jasno in glasno povedali. Ne boste pa nas slišali obljubljati in govoriti ter uporabljati sladkih besed, kot smo bili tega vajeni v preteklosti. Besed niso nasitile še nikogar. Potrebujemo dejanja in ljubezen do domovine, ki ne more biti ne leva ne desna. Slovenija je ena in vsi jo moramo imeti enako radi, saj je naša mati,” je še poudaril Šarec in dodal: »Nikomur ne rabimo biti hlapci, nikdar in nikoli. Vedno moramo povedati tisto, kar mislimo. Hkrati pa iskati dobre odnose.” S čimer je še dodatno navdušil prisotne, ki so mu glasno ploskali.

FOTO: Tadej Breznik. Prvomajsko srečanje na Ravnah.

V pestrem kulturnem programu so nastopili Pihalni orkester Železarjev Ravne, pevka Maša Jakopič, družina Kobolt iz Mežice in mlada, večkratna prvakinja na harmoniki, Tina Kalajžič. Program pa je povezovala Barbara Polutnik Brusnik. Po uradnem delu je sledila še zabava z ansamblom Pvaninski abuhi.

Prvomajsko srečanje in zabavo z ansamblom Vagabundi sta pod kozolcem na Poljani pri Prevaljah pripravila tudi Sindikat kovinske in elektroindustrije, konferenca rudnika Mežica in Turistično društvo Poljana. V kulturnem programu je sodeloval Pihalni orkester Rudnika Mežica, prisotne so pozdravili predstavniki občin in sindikata, slavnostni govornik pa je bil predsednik regijske organizacije sindikata SKEI Vili Novak.

Društvo upokojencev Mežica je organiziralo srečanje na Volinjaku, Črnjani pa so se na ta dan zbrali na Pikovem, kjer so Občina Črna, sindikat CUDV Črna, Društvo upokojencev Črna ter planinska postojanka Pikovo pripravili že tradicionalno 14. prvomajsko srečanje, na katerem so pohodnike, kolesarje in ostale obiskovalce pogostili z brezplačnim golažem.

Osrednja govornica je bila županja mag. Romana Lesjak, ki je v nagovoru ob prvem maju, prazniku delavcev, opozorila na tri stvari, ki se ji zdijo pomembne. Dejala je: »V tem trenutku se mi zdijo ključnega pomena tri stvari, če želimo celostno nasloviti problematiko dela in delavstva pri nas in drugod po svetu. Prvič odnos med delom in kapitalom oziroma oblastjo, drugič odnos med delavci samimi in tretjič odnos posameznika in dela.«

Prvomajsko srečanje na Pikovem.

Lesjakova je bila v govoru med drugim precej kritična do kapitala in oblasti. Poudarila je tudi: »Kapital in oblast igrata zelo zahrbtno igro. Ko gre za planiranje dobičkov in novega pritoka denarja razmišljata kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno. Plani, vizija in cilji so jasni. Ko pa je treba v ospredje postaviti delavstvo, pa kapital in oblast razmišljata samo za danes, ne več za dan kasneje, torej zelo kratkoročno. Ali če smo še bolj ostri, v primeru, ko je potrebno razmisliti o delu in delavcu kapital in oblast ne razmišljata o ničemer.«

Lesjakova pa je spregovorila tudi o prenizkih plačah in težkih pogojih nekaterih delavcev. »Ljudje opravljamo različna dela. Vsak deluje na svojem področju. Prav vsak posameznik ima kakšen talent in prav vsak je v nečem dober. Razlike pa so v tem, na kakšen način opravljamo svoje delo. Seveda je narava dela na tem ali onem delovnem mestu drugačen in nikakor ne smemo pristajati na poetični kliše, da je vsako delo častno. Saj iz prakse dobro vemo, da se ljudje preživljajo z opravljanjem delu v nečloveških pogojih za mizerne plače.«

Prvomajsko srečanje na Pikovem.

Ravno na 1. maja je potekala tudi otvoritev koče na Pikovem, ki jo je od PD Mežica kupil Črnjan Matija Kozlar, poskrbljeno pa je bilo tudi za ostalo jedačo in pijačo ter glasbo.

Mestna občina Slovenj Gradec je v sodelovanju s Planinskim društvom Slovenj Gradec, že tradicionalno organizirala prvomajski shod v počastitev 1. maja, praznika dela, na Kremžarjevem vrhu, kjer je bila tokrat slavnostna govornica podžupanja MOSG Martina Šisernik.

Veselo je bilo tudi v Završah. Dogajanje je za Koroške Novice opisal Peter Zupanc. Planinsko društvo Mislinja je v sodelovanju z Občino Mislinja in Kulturnim društvom Završe že 35. organiziralo prvomajsko srečanje v Završah. Veliko število obiskovalcev se je zbralo na igrišču podružnične osnovne šole Završe, k čemur je zagotovo pripomoglo tudi lepo vreme, ki je vsem udeležencem polepšalo dopoldne. V kulturnem sporedu so se predstavile in prisotne razveselile skupine kulturnega društva Završe, strelci strelskega društva Možnar Mislinja in Babnikova godba. Kratek pozdravni govor je imel župan Občine Mislinja, mag. Bojan Borovnik. Vse prisotne pa je v imenu PD Mislinja pozdravil tudi predsednik, Ivan Arko. Po uradnem delu je sledila pogostitev z brezplačno klobaso in zabava z ansamblom.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja