Search
Close this search box.

Prvič na Koroškem: Avtokino pod kozolcem

Fotografija je simbolična.

Zagotovo ste že slišali za Filmski teden Evrope? Na Koroškem ta tradicionalni dogodek, del vseslovenske kampanje mreže Europe Direct v Sloveniji, ki želi približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti, organizira Europe Direct Koroška s partnerji.

Projekcije vrhunskih evropskih filmov so se v minulih letih odvile v maju, letos pa so se prvič raztegnile čez vse poletje in večinoma preselile kar pod zvezde. Informacijska točka Europe Direct Koroška je letošnje projekcije umestila na konec poletja in na tri prizorišča.

avgustu so organizirali dva filmska večera, prvega 21. 8. v grajskem parku na Ravnah v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem in ZKŠTM Ravne, kjer so si gledalci ogledali francosko komično dramo Posebni, drugega 30. 8. na Šentanelu v sodelovanju z Občino Prevalje in KS Šentanel, kjer je bila na sporedu nemška glasbena drama Lara. Oba večera, oba filmska izbora sta pri gledalcih požela navdušene odzive.

Preberite še: Kurja koža in pritajene solze: otvoritvena projekcija Filmskega tedna Evrope na Koroškem

Veliki finale FTE 2020 na Koroškem bo ta petek, 11. 9., ko se bo v sodelovanju z Občino Prevalje in TD Poljana v avtokinu pred kozolcem na Poljani ob 20. uri zavrtela romantična drama Hladna vojna. Avtokino je v trenutnem času posebej varna oblika udeležbe prireditev, a za tiste, ki bi si raje privoščili klasično doživetje, bo na voljo 50 sedišč, urejenih v skladu s priporočili NIJZ.

Vse aktivnosti Europe Direct Koroška so brezplačne, zato za ogled ne potrebujete vstopnice. Če si želite zagotoviti svoj sedež v kinu pod zvezdami, se lahko prijavite na alenka.miler@alppeca.si, za ogled z avtomobilom pa bodo organizatorji voznike spuščali na zavarovano prizorišče od 19.00 dalje. Pred začetkom projekcije boste obveščeni, na katero frekvenco morate nastaviti radio v avtomobilu, da boste lahko uživali v zvočni polnosti filma.

Do četrtka, 10. 9., na Facebooku in Instagramu Europe Direct Koroška poteka tudi nagradna igra za obisk avtokina v enem izmed treh avtomobilov Avto centra Ravne: Citroën C3, Peugeot 208 ali Peugeot 2008. Trije izžrebanci bodo vtise filma lahko podoživljali s testno vožnjo v stilu, saj bodo njihovi ves vikend, se je odločil direktor Peter Stočko.  

Romantična drama »Hladna vojna« je globoko osebna, z glasbo prežeta zgodba o nemogoči ljubezni v nemogočih časih. Wiktor, izobražen glasbenik, in Zula, temperamentna mlada pevka, se srečata leta 1949 med ruševinami povojne Poljske. Čeprav se zdi, da si nista usojena, ne moreta živeti drug brez drugega. Njuni burni romanci, navdihnjeni z življenjsko zgodbo staršev režiserja Pawla Pawlikovskega, sledimo s Poljske v vzhodni Berlin, v Jugoslavijo in v pariške jazz klube petdesetih let.

Naj omenimo le nekaj festivalov in nagrad: Cannes 2018: zlata palma za najboljšo režijo; evropske filmske nagrade 2018: evropski film leta, evropski režiser leta (P. Pawlikowski), evropski scenarist leta (P. Pawlikowski), evropska igralka leta (J. Kulig), evropski montažer leta (J. Kamiński); Ghent 2018: velika nagrada za najboljši film, nagrada občinstva; nagrade Goya (španske filmske nagrade) 2019: najboljši evropski film; Palm Springs 2019: nagrada FIPRESCI; festival poljskega filma 2018: nagrada za najboljši poljski film leta in najboljšega poljskega režiserja leta, nagrada za najboljšo montažo v celovečernem igranem filmu, nagrada za najboljši zvok … Na IMDb-ju ima film visoko oceno 7,6.

Če bo vreme spet odkimalo, bo filmska projekcija prestavljena v Družbeni dom na Prevaljah, kjer bo udeležba omejena na 50 gledalcev.

Po mnenju predstavnikov Europe Direct je film primeren tudi za šolski ogled, in sicer za višje razrede osnovne šole in srednješolce.

Besedilo: Europe Direct Koroška

Dogodki