Search
Close this search box.

Prvič enoten seznam nevladnih organizacij v javnem interesu

Zaživela je pomembna novost na področju delovanja nevladnih organizacij. Na portalu Ajpes je javnosti prvič na enem mestu dostopen in javno objavljen seznam nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu.

Marca lani je novi Zakon o nevladnih organizacijah določil, da se pri Ajpesu vzpostavi Evidenca nevladnih organizacij v javnem interesu. V enotni evidenci so tako od ponedeljka, 14. januarja 2019, prvič doslej zbrani podatki o vseh nevladnih organizacijah v javnem interesu. Podatke preko aplikacije eENO vpisujejo pristojna ministrstva.

»Nevladne organizacije so izjemno pomemben servis za ljudi, hkrati pa politike vsak dan opominjajo, da smo tukaj zaradi državljank in državljanov,« pa je ob tej priložnosti povedal minister za javno upravo Rudi Medved.

Ministrstvo za javno upravo je z vzpostavitvijo enotne Evidence nevladnih organizacij v javnem interesu začelo proces, ki prispeva k večji transparentnosti poslovanja nevladnih organizacij. Nova, enotna evidenca namreč pomeni večjo preglednost delovanja v javnem interesu, saj doslej enotne evidence organizacij, ki so ta status pridobile na različnih področjih, ni bilo.

Evidenca bo med drugim omogočala iskanje po nazivu organizacije, po področju, na katerem ima organizacija podeljen status, ter po datumu podelitve statusa. Podatki o izbrisanih nevladnih organizacijah v javnem interesu pa bodo vidni še pet let po izbrisu.

Nevladna organizacija lahko pridobi status nevladne organizacije v javnem interesu na določenem področju, če njeno delovanje na tem področju presega interese njenih ustanoviteljev oziroma članov in je splošno koristno. Vlogo za pridobitev statusa nevladna organizacija poda pri ministrstvu, ki je pristojno za tisto področje delovanja.

Vir: Ministrstvo za javno upravo

Dogodki

Več iz istega kraja