Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 že v Sloveniji

Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 je že v Sloveniji, je prek Twitterja sporočil premier Janez Janša. Cepljenje z 9750 odmerki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha se bo po njegovih navedbah po vsej državi začelo v nedeljo.
cepivo

Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 že v Sloveniji (dopolnjeno)

 s tviti Kacina in vlade v 2. odstavku

Ljubljana, 26. decembra – Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 je že v Sloveniji, je prek Twitterja sporočil premier Janez Janša. Cepljenje z 9750 odmerki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha se bo po njegovih navedbah po vsej državi začelo v nedeljo.

Kot sta na Twitterju zapisala vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in vlada, so prvo pošiljko cepiva že ob 6. zjutraj prevzeli v skladišču in jo pregledali. “Zaključne priprave za izvedbo načrta za množično cepljenje najbolj ranljivih v domovih starejših občanov, ki se začne v nedeljo, so že v teku,” je ob tem sporočil Kacin. Več bo znanega po novinarski konferenci ob 11 uri.

Tovornjak s prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 za Slovenijo je na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu proti Sloveniji krenil v četrtek. Cepivo bodo ustrezno shranili na temperaturi minus 80 stopinj Celzija v lekarni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Prvi bodo cepljeni stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci. Distribucijo cepiva od bolnišnične lekarne do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Na lokacije cepljenja po državi bodo cepiva pripeljali iz Ljubljane v nedeljo. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju od dveh do osmih stopinj Celzija. Med prvimi bodo cepili stanovalce domov za starejše, ki še niso preboleli covida-19.

Preberi še:  Ihan: Katastrofa bi bil zlasti vdor v bolnišnice, kjer bi se lahko okužilo sicer že cepljeno osebje, ki bi nato okužbo prenašalo na bolnike

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun