Search
Close this search box.

Prva Korošca s potrjeno koronavirusno okužbo: Bilo je zelo neprijetno

Pred letom dni se je za zakonca Kašnik na Japonskem zaključevalo križarjenje z ladjo Diamond Princess. Ostalo bi jima v lepem spominu, če ne bi na ladji izbruhnila okužba z novim koronavirusom, ki so jo potrdili tudi pri njiju. "Vse je bilo popolna neznanka in zelo neprijetno," se spominja Mirko Kašnik. Kot je dodal, se bo cepil proti covidu.

Marija in Mirko Kašnik iz Pameč pri Slovenj Gradcu sta prva Slovenca, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. To se je zgodilo 20. februarja lani. Okužila sta se med 15-dnevnim križarjenjem, ki se je začelo in končalo na Japonskem, vmes pa so obiskali Hongkong, Vietnam in Tajvan. Na potovanju z isto ladjo so bili še štirje drugi Slovenci.

“To se je zgodilo čisto na koncu. Potovanje smo zaključili, morali bi se izkrcati naslednje jutro, a nas niso spustili z ladje. Japonske oblasti so zahtevale karanteno na ladji za vse, ki niso kazali znakov bolezni, tiste, ki so oboleli, pa so jih sproti vozili v bolnišnice. Bili smo vsak v svoji kabini, vsak dan smo imeli eno uro izhoda in točno določeno, kam si smel, sta takratno dogajanje za STA opisala zakonca Kašnik.

Proti koncu karantene so japonske oblasti določile, da preostalih potnikov ne spustijo z ladje, dokler ne bodo pri vseh opravili testov na novi koronavirus. In testiranje je za zakonca Kašnik pokazalo, da sta pozitivna na novi koronavirus, medtem ko pri ostalih štirih Slovencih okužbe niso potrdili.

Skupaj z ostalimi potniki z ladje, pri katerih so potrdili okužbo in ki so imeli blage znake bolezni, so ju nato z avtobusom odpeljali v sedem ur oddaljeno bolnišnico, kjer sta ostala osem dni. Dogajanja ob tem se spominjata kot neprijetnega, saj nista vedela, kam ju peljejo in kaj se dogaja, bolezen je bila nova, neznana.

Med bivanjem v japonski bolnišnici so ju nato povezali z epidemiologinjo z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, s katero sta bila nato dnevno v stiku. Takrat sta dogajanje bolje razumela in nekoliko lažje zadihala.

Zakonca Kašnik hujših znakov covida-19 nista imela. Ko sta kasneje analizirala dogajanje za nazaj, sta ugotovila, da sta imela blage znake okužbe, a sta jih pripisovala klimi in bivanju v zaprti ladijski kabini.

Prva dva Slovenca s potrjeno okužbo nista povezana s kasnejšim razvojem epidemije V Sloveniji, saj sta lahko bolnišnico na Japonskem zapustila šele po dveh zaporednih negativnih testih na novi koronavirus.

“Ko sva bila tam, si nisva mislila, da bi se to kasneje lahko v tako kratkem času tako razširilo po celem svetu,” je dejal upokojenec Mirko Kašnik. V Sloveniji so prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili precej kasneje, 4. marca, pri moškem, ki je prišel iz Maroka, 12. marca pa je Slovenija prvič razglasila epidemijo nove bolezni.

“Ko sva bila tam, je bilo vse to nekaj novega, nekaj tujega, nismo vedeli ne midva ne zdravniki, kaj se dogaja, kaj še bo. Vse je bilo popolna neznanka za tisti čas in zelo neprijetno,” je dejal Mirko Kašnik.

Ob vrnitvi v Slovenijo, kamor sta prispela 29. februarja lani, zanju ni bila več odrejena karantena, sta se pa sama odločila za 14-dnevno samoizolacijo. Ostali štirje Slovenci z ladje Diamond Princess, pri katerih na Japonskem okužbe niso potrdili, so v Slovenijo prišli prej in so ob prihodu v Slovenijo morali v dvotedensko karanteno.

Zaradi okužbe z novim koronavirusom zakonca Kašnik kasneje nista imela posebnih težav, je pa UKC Ljubljana še nekaj časa po vrnitvi z Japonske spremljal njuno zdravstveno stanje.

Ob lanski vrnitvi v domovino o svoji izkušnji nista želela javno govoriti, počutila sta se neprijetno, sta se pa oglasila s pismom, ki sta ga sredi marca javnosti posredovala prek Mestne občine Slovenj Gradec. V njem sta ob spremljanju razmer v Sloveniji vse pozvala k odgovornemu ravnanju.

Oba se bosta, kot sta povedala, tudi cepila proti covidu-19. V primerjavi z izkušnjo na Japonskem Kašnik zaščitne ukrepe v Sloveniji sprejema lažje, tudi lažje jih je upoštevati, ker živita na podeželju, meni pa, da bi se vsaj v določenem delu lahko še bolj sprostili, denimo v gostinstvu.

Čeprav zelo rada potujeta in sta bila na križarjenjih že prej, po zadnji izkušnji na Japonskem o novih potovanjih za zdaj ne razmišljata. Izkušnja je nekoliko zmanjšala željo po potovanjih, ta bodo v prihodnje, kot ocenjuje Mirko Kašnik, precej drugačna.

Na ladji Diamond Princess je bilo 3700 potnikov in članov posadke, od tega je bila okužba potrjena pri več kot 700 ljudeh, najmanj šest potnikov s potrjeno okužbo je umrlo. Posebna preiskava je kasneje pokazala, da je karantena na ladji, ki so jo za potnike in člane posadke uvedle japonske oblasti, povzročila številne dodatne okužbe z novim koronavirusom, ki bi se jim sicer dalo izogniti, če bi potnike spustili z ladje.

Pripravila Vesna Pušnik Brezovnik

Dogodki

Pred letom dni se je za zakonca Kašnik na Japonskem zaključevalo križarjenje z ladjo Diamond Princess. Ostalo bi jima v lepem spominu, če ne bi na ladji izbruhnila okužba z novim koronavirusom, ki so jo potrdili tudi pri njiju. "Vse je bilo popolna neznanka in zelo neprijetno," se spominja Mirko Kašnik. Kot je dodal, se bo cepil proti covidu.