Search
Close this search box.

Prostori nekdanjega Prevent Globala v Slovenj Gradcu se prodajajo po delih

V stečajnem postopku družbe Prevent Global, ki se je začel leta 2010, so od večjega premoženja neprodani ostali še osrednji upravni in proizvodni prostori na Kidričevi 6 v Slovenj Gradcu, ki jih najema več družb. Stečajni upravitelj Boris Kastivnik bo prostore prodajal po delih predvidoma še letos, ko računa, da bo tudi zaključil stečajni postopek.

Avgusta letos bo minilo deset let, odkar se je končala agonija nekdaj največjega koroškega zaposlovalca in enega večjih slovenskih izvoznikov, družbe Prevent Global. Ta je imela kot krovna družba koncerna ob stečaju 160 zaposlenih in precej premoženja.

V desetletju stečajnega postopka je stečajni upravitelj prodal večino Globalovega premoženja, med večjim neprodanim premoženjem so ostali še osrednji upravni in proizvodni prostori v Slovenj Gradcu, ki jih je Kastivnik na dražbi maja 2016 neuspešno prodajal za izklicno ceno 5,6 milijona evrov.

Stečaj v družbah Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki je bila osrednja družba za izdelavo avtomobilskih sedežnih prevlek, je bil uveden 9. avgusta 2010. Brez dela je takrat ostalo skupno 1260 zaposlenih, večina na Koroškem. Upniki so v stečaju obeh družb prijavili za okoli 102 milijona evrov terjatev, od tega za 70 milijonov evrov do Globala, od tega jih je stečajni upravitelj priznal za 62 milijonov evrov.

Ker je bila torej v preteklosti prodaja kompleksa kot celote neuspešna, se je stečajni upravitelj skupaj z ločitvenim upnikom, Družbo za upravljanje terjatev bank, ki je prevzela terjatve Nove Ljubljanske banke, odločil za prodajo po delih. Za to je bilo treba izvesti projekt etažne lastnine, ki je končan, a se je zataknilo pri eni parceli, ki ni v lasti Globala, jo pa v manjšem delu zaseda del Globalove stavbe. Tako da trenutno potekajo pogovori o rešitvi tega, je za STA pojasnil Kastivnik.

Ko bodo to uredili, bo sledila prodaja celotnega upravno-proizvodnega kompleksa po posameznih delih, skladno s projektom etažne lastnine, s katerim so kompleks razdelili na štiri zaokrožene poslovne enote.

Med zdajšnjimi najemniki teh prostorov so družbe Lamitex, Dani AFC in Moduli, ki skupno zaposlujejo nekaj sto ljudi, zato si Kastivnik tudi zaradi ohranjanja zaposlitev želi, da bi najemniki “aktivno sodelovali v prodajnem postopku”. Računa, da bo prodajo prostorov zaključil letos, ko načrtuje tudi zaključek stečajnega postopka.

Zaključek stečaja družbe Prevent avtomobilski deli, ki ob stečaju ni imela večjega premoženja, imela pa je zaposlenih okoli 1100 šivilj, je vezan na prodajo osrednjih slovenjgraških stavb krovne družbe Prevent Global v stečaju.

Kot je razvidno iz zadnjih poročil stečajnega upravitelja Grege Ermana, ima namreč družba Prevent avtomobilski deli na lokaciji v Slovenj Gradcu v lasti še opremo, ki je vezana na objekt v lasti Globala. Ker do prodaje te nepremičnine še ni prišlo, zanimanja za odkup same opreme stečajnega dolžnika pa ni, prodaja še ni realizirana, je zapisal Erman. Neunovčeno premoženje te družbe je ocenjeno na okoli 17.000 evrov.

Dogodki