Search
Close this search box.

Proslava ob dnevu upora proti okupatorju (FOTO)

25. aprila je v Dvorcu Bukovje potekala proslava ob Dnevu upora proti okupatorju.

V četrtek, 25. aprila je v Dvorcu Bukovje potekala občinska proslava, posvečena prazniku, Dnevu upora proti okupatorju pod naslovom “Naj večno vam sije sonce svobode”.

Dan upora proti okupatorju, ali kot so ga včasih poimenovali, Dan osvobodilne fronte, je državni praznik, ki ga v Sloveniji obeležujemo 27. aprila. Na ta dan, oziroma, kot je bilo ugotovljeno kasneje, dan pred tem, je leta 1941 v prestolnici bila ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na takratno Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda, ki je nastala 10 dni za tem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije. Ustanovni člani Osvobodilne fronte so bili: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (Komunistična partija), Josip Rus (sokoli), Tone Fajfar (krščanski socialisti) ter Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar (slovenski kulturni delavci).

V programu so nastopili Pihalni orkester Šentjanž, MoPZ Društva upokojencev Dravograd, Danaja Grebenc, o kateri si lahko več preberete TUKAJ ter učenci Osnovne šole Neznanih talcev Dravograd.

V slavnostnem govoru je zbrane nagovoril poslanec v Državnem zboru, g. Jože Lenart.

Dogodki

25. aprila je v Dvorcu Bukovje potekala proslava ob Dnevu upora proti okupatorju.