Search
Close this search box.

Projekt sanacije strehe na TPC Katica v Slovenj Gradcu že v pripravi

Glede vprašanja sanacije strehe na TPC Katica smo se obrnili na Komunalo Slovenj Gradec.

Da je streha na trgovsko-poslovnem centru Katica že nekaj časa v precej slabem stanju, je jasno vsakemu, ki se odpravi po nakupih ali opravkih v višja nadstropja centra. Ker pa je za sanacijo ključnih več dejavnikov, smo se po odgovore obrnili na Komunalo Slovenj Gradec, ki je upravnik poslovno-trgovskega centra.

Kot so nam sporočili s Komunale Slovenj Gradec, sami kot upravnik stavbe nimajo pristojnosti, da bi se odločili za kakršnakoli sanacijska dela, saj je za to potrebno večinsko soglasje in finančna participacija večinskega dela etažnih lastnikov. Ker pa se je v letošnjem letu 56% etažnih lastnikov strinjalo s sanacijo, so na Komunali Slovenj Gradec v imenu lastnikov prevzeli koordinacijo in vodenje celotne investicije, tako za enkrat potekajo samo interventna dela oziroma točkovna sanacija,  je pa že v teku tudi izdelava PZI dokumentacije, sledi pa zagotovitev finančnih sredstev za sanacijo. Če bo teklo vse po predvidenih načrtih, je že za leto 2023 predvidena realizacija sanacije polikarbonatne kupole, kjer streha najbolj zamaka.

Strošek sanacije polikarbonatne kupole in kleparskih elementov na opečnatem delu strehe, kar prestavlja prvo fazo sanacije, na Komunali Slovenj Gradec ocenjujejo na okoli 200.000 €, v nadaljnji, drugi fazi sanacije pa je predvidena še zamenjava preostale opečnate kritine, katere strošek pa za enkrat še ni znan. Komunala Slovenj Gradec je trenutno skupaj z upravnim odborom objekta in etažnimi lastniki v fazi pridobivanja zagotovitve finančnih sredstev, s katerimi bi sanacijo poplačali.

V preteklosti so bile že podane pobude za sanacijo strehe in tudi pridobljene ponudbe za to, vendar pa predlogi s strani etažnih lastnikov niso bili potrjeni, letošnje leto pa se je 56% etažnih lastnikov strinjalo s sanacijo strehe in so podali za to potrebno soglasje. Trenutno stanje sredstev, zbranih v rezervnem skladu znaša 38.400 €, možnosti financiranja pa sta dve. Prva je najem kredita z zastavo zbranih sredstev rezervnega sklada, za katero pa je potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov z najemom kredita in zastavo sredstev rezervnega sklada, ter da se hkrati zagotovi redna vplačila etažnih lastnikov v rezervni sklad. Pri tem je najdaljša možna odplačilna doba za kredit 10 let, oziroma 120 mesecev. Druga možnost pa je, da se etažni lastniki z izvajalcem sanacijskih del dogovorijo za plačilo na obroke in se sanacija spelje po postopku odkupa terjatev. Tudi pri tej možnosti je najdaljša odplačilna doba 10 let, oziroma 120 mesecev, je pa za odkup terjatev potrebno več kot  75 % soglasje etažnih lastnikov.

Trenutno je potrebno počakati na odločitev, na kakšen način se bo sanacija financirala, nakar sledi izbira izvajalcev in realizacija same sanacije.

Potek celotnega projekta sanacije strehe na TPC Katica bomo spremljali še naprej, ter vas o tem obveščali.

Dogodki

Glede vprašanja sanacije strehe na TPC Katica smo se obrnili na Komunalo Slovenj Gradec.