Search
Close this search box.

Prodaja Rimskega vrelca zopet neuspešna. Že kmalu nov razpis (VIDEO in FOTO)

Na pobudo župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena je danes, 20. decembra, ob 9. uri v sejni sobi občine potekala novinarska konferenca. Poleg drugih aktualnih zadev je obravnavala tudi končno odločitev o prispelih ponudbah za prodajo Rimskega vrelca, ki zaradi pravno-formalnih zapletov še naprej ostaja v lasti občine. Nov razpis bodo objavili že na začetku novega leta.

Kompleks Rimski vrelec se ponaša s kar 17.000 kvadratnimi metri velikim zemljiščem s hotelskim in pomožnimi objekti, parkiriščem in vrtino z izvirom mineralne vode. Objekt je bil nazadnje obnovljen v obdobju med letoma 1985 in 1990, ko so porušili staro stavbo za hotelom in na južni strani dozidali jedilnico z 200 sedeži, hotel pa je takrat razpolagal z 52 sobami.

VIDEO: Izjava dr. Tomaža Rožena o prodaji Rimskega vrelca

Razpisne pogoje izpolnjevali dve od štirih ponudb

Spomnimo: občina Ravne na Koroškem je najprej junija letos za Rimski vrelec dobila dve pisni ponudbi, tretjo pa so še čakali. Prva ponudba je prispela iz tujine in predvidevala sodelovanje v smislu javno zasebnega partnerstva s poudarkom na polnilnici vode, druga, domača pa odkup z namenom izvajanja turistične dejavnosti brez možnosti prenočitve. Prodaja Rimskega vrelca je takrat ostala pod vprašajem.

4. oktobra 2019 je v Uradnem listu Republike Slovenije sledil nov, skupno že tretji razpis za javno zbiranje ponudb za Rimski vrelec v zadnjem desetletju, ki je bil za ponudbe skupno odprt 45 dni. Kriterije za izbor ponudnika so v razpisu pod točko 8. razdelili v štiri skupine, pri čemer je najbolj pomemben faktor predstavljala cena, torej višina kupnine, ki je znašala 50 odstotkov oziroma 50 točk od skupno 100. Sledil je obseg spremljevalne dejavnosti, saj si občina želi, da bi kupec na Rimskem vrelcu izvajal turistično dejavnost.

Tretja in četrta skupina pa sta od potencialnega novega lastnika zahtevali določeno število na novo ustvarjenih delovnih mest in spoštovanje predpisanih časovnih rokov. Izhodiščna cena ni bila določena, tako da je lahko ponudnik ponudil kolikor je želel. Občina je računala na vsaj 400 tisoč evrov, pri čemer varščina predstavlja 10 odstotkov celotnega zneska.

Natančno določeni kriteriji zadnjega razpisa.

Pravočasno so prispele štiri ponudbe, od tega sta razpisne pogoje izpolnjevali samo dve, in sicer ponudba Marjane Kaker, ki se je na rapis prijavila skupaj z Brankom Dervodelom ter družbe SNNIG iz Slovenj Gradca. Oba ponujena zneska sta s 300 tisoč evri na vsaki strani nižji od pričakovanj.

Na razpis sta se prijavila še Družba IIG-SL, ki je za Rimski vrelec bila pripravljena odšteti največ (373.956 evrov), a ni vplačala varščine, in Andrej Jevšenak, čigar vloga pa ni vsebovala ponujene cene. S strani posebne komisije, katero je župan Tomaž Rožen imenoval imenoval že pred časom, je sledilo odpiranje ponudb, formalni pregled, končna ocena po določenih kriterijih in predlog za sklenitev pogodbe.

Prodaja padla v vodo, kmalu nov, ‘bolj zaščiten’ razpis

“Rimski vrelec ne dobiva novega lastnika, saj se je občina v skladu z 12. členom odločila, da ustavi postopek prodaje, s čimer se posledično ne izbere nobenega od obeh ponudnikov. Razlog je, da je do velike pravne nejasnosti, ali je najugodnješa ponudba, ki je bila tako ocenjena po točkovniku komisije, izpolnjuje vse pravno-formalne pogoje,” je pojasnil dr. Rožen.

Gre za to, da je ponudnik, ki ni bil ocenjen za najbolj primernega kandidata grozil s tožbo za ničnost pogodbe, saj drugi, bolje točkovani ponudnik, po njegovem mnenju naj ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev v dveh točkah. Kateri potencialni kupec je bil po mnenju komisije bolj in kateri manj primeren, ostaja skrivnost, saj je po besedah župana v interesu občine, da z nerazkritjem tovrstnih podrobnosti obdržijo zanimanje obeh ponudnikov še naprej. Oba ponudnika, ki sta oddala dve formalno ustrezni ponudbi, sta o ustavitvi postopka že bila obveščena po pošti.

Rimski vrelec bo tako na prevzem lastništva moral počakati še vsaj nekaj časa. Občina bo v pričetku prihodnjega leta objavila še en razpis, ki bo po besedah ravenskega župana vsebinsko v 99 odstotkih enak zadnjemu, z eno ključno razliko: “V njem bomo na začetku dodali jasen in nedvoumen obrazec, ki bo natančno določal, katere vse pogoje je za nakup treba izpolnjevati, ter nadalje obravnavali samo pravilno izpolnjene, zaradi česar do takšnih zapletov, kot je prišlo zdaj, ne bo moglo priti.” Prve ponudbe na občini pričakujejo že do konca januarja 2020.

Dogodki