Search
Close this search box.

Pročelje Mersijeve hiše v Slovenj Gradcu bo deležno prenove

O obnovi pročelja Mersijeve hiše na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu se govori že nekaj časa.
Fotografija je simbolična

Kot je danes, 20. februarja 2024, na svojem Facebook profilu zapisal župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler, so po več letih dogovarjanja glede obnove pročelja Mersijeve hiše na naslovu Glavni trg 37 v Slovenj Gradcu, končno dosegli dogovor z lastnikom.

Trenutni lastnik bo pročelje Mersijeve hiše obnovil na lastne stroške.

Pročelje hiše, ki stoji v središču mesta, je že nekaj let v slabšem stanju, a do sedaj dogovor o obnovi ni bil dosežen.

Očitno pa bo ena izmed bolj pomembnih hiš v središču mesta, katere zgodba sega več stoletij v zgodovino, končno dobila novo, svežo zunanjo podobo, ki bo poudarila čudovito arhitekturo te zgodovinske baročne hiše.

Baročna hiša v središču Slovenj Gradca izvira iz začetka 18. stoletja in se ponaša s polkrožnim portalom z baročnimi vratnicami, ki ga še dodatno poudarjajo temenik, preklada, ki sloni na dveh pilastrih in kapitela. Okna v pritličju imajo gladke obrobe ter profilirane karnise in lesene naoknice, okna v nadstropju pa le profilirane obrobe. V pritličnih prostorih je ohranjen lesen tramovni strop. V sredini 18. stoletja je v hiši živel eden najpomembnejših slovenskih baročnih umetnikov, Janez Jurij Mersi (1725–1788), kipar in rezbar, ki se je v Slovenj Gradec preselil iz Rogatca. Po njem je hiša tudi dobila današnje ime.

Skozi leta se je zamenjalo več lastnikov, leta 1864 je bil lastnik hiše Simon Kucher. Naslednji lastniki so bili: 1886 Elizabeth Kucher, okrog leta 1912 je hišo kupil Avgust Haberman, sedlar in tapetnik, pozneje je bila v pritličju hiše sedlarsko-tapetniška delavnica s skladiščem. Družina Haberman je v hiši živela do leta 1945, leta 1935 pa je njen novi lastnik postal Karel Rojnik.

Med 2. svetovno vojno je hišo zaplenil nemški okupator, po koncu vojne je njen lastnik znova postal Karel Rojnik. Leta 1948 sta si hišo razdelili Ivanka in Marija Rojnik.

Zemljišče brez stavbe je bilo leta 1960 nacionalizirano in je postalo družbena lastnina, njen upravni organ pa Občina Slovenj Gradec. Leta 1974 je bila lastninska pravica podeljena trgovinskemu in gostinskemu turističnemu ter proizvodnemu podjetju Merx. Leta 1991 je lastnik hiše s prodajno pogodbo postalo trgovsko podjetje Zila Slovenj Gradec.

Vir: Koroški pokrajinski muzej, FB Tilen Klugler

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Ferdo
Ferdo
2 mesecev nazaj

A je tako težko napisat, da je propadla v času od leta 1960, ko so vse nacionalizirali in so jo imeli v lasti lokalni trgovci. Zdaj, ko je bila vrnjena lastniku, bi pa radi , da je vse tipi-top. Žličkarji bodo pametovali, kako jo je treba obnovit, plačati bo pa moral zdajšnji lastnik. Če je tako super pomembna pa naj zdaj ponosni potomci ZK-ja ( SD), razvežejo mošnjiček. Imajo dovolj sredstev, saj so 50 let kradli poštenim državljanom. Za vsak usrani plazek se najde denar, pa četudi je na privat zemljišču, bi se že zdavnaj lahko tudi za to pročelje.

Dogodki

O obnovi pročelja Mersijeve hiše na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu se govori že nekaj časa.