Search
Close this search box.

Prihajajo obilne padavine, okrepljen jugo in močno sneženje

Pred nami je teden z nestabilnim vremenom. Občasno bomo deležni padavin, tudi obilnih. Ponekod bo močno snežilo. Prvi del poslabšanja nas bo zajel jutri, ko se bodo okrepili vetrovi južnih smeri, napovedujejo na Neurje.si.

Nad zahodno Evropo se nahaja zelo obsežno območje nizkega zračnega tlaka z globokim ciklonom nad Britanskim otočjem. Ta izjemno globok ciklon se bo jutri pomaknil v smeri severne Francije in držav Beneluksa. Naši kraji bodo na zahodni strani tega obsežnega ciklonskega območja, zato se bodo nad nami okrepili vetrovi južnih smeri, ki bodo k nam več dni zaporedoma prinašali zelo vlažen zrak. Prav tako se bodo območja južno od Alp nahajala na meji med hladnejšim in toplejšim zrakom, zato bo vremenska slika zelo pestra. Deležni bomo občasnih obilnih padavin, močnega sneženja pa tudi neviht z nalivi. 

Najprej bo povsod snežilo, nato bo sneg prehajal v dež

Zahodno Slovenijo bodo v ponedeljek zjutraj zajele padavine, ki se bodo dopoldan razširile tudi nad osrednjo, severno in južno Slovenijo. Sprva bo povsod, razen v bližini morja, snežilo. Zjutraj bo snežilo tudi marsikje na Primorskem. Sredi dneva bo nad naše kraje, predvsem v nižji plasti zraka (pod 1000 m), z južnimi vetrovi, dotekal toplejši zrak. Meja sneženja se bo od juga in vzhoda hitro dvignila. Pri sneženju bo ostalo le v večjem delu Gorenjske.

Sprva bo ponekod po neprevetrenih kotlinah obstajala možnost poledice, nato se bo temperatura povsod po nižinah, z izjemo Gorenjske, dvignila nad ledišče. Jutranje temperature bodo od -6 do 1, ob morju okoli 5 °C. V drugi polovici dneva se bodo padavine prehodno okrepile in razširile nad vso državo.  Meja sneženja bo v večjem delu Slovenije med 700 in 1000 m nadmorske višine, ob močnejših padavinah lahko občasno nižje. Na Gorenjskem bo snežilo do dolin in kotlin. Kjer bo snežilo, pričakujemo zares obilno sneženje, ki bo povzročalo težave na cestah. Padavine bodo najmočnejše sredi dneva in popoldan. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem do 11 °C. Najtopleje bo poleg Primorske tudi v jugovzhodni Sloveniji. 

Močan jugo in povišano plimovanje morja

Nad Jadranom se bo jutri zjutraj in dopoldne okrepil jugo, ki bo nad morjem, v sunkih, dosegal hitrosti okoli 110 km/h. Veter južnih smeri se bo okrepil tudi nad celino. Ta bo najmočnejši v višjih legah in ponekod na jugozahodu Slovenije, kjer lahko v sunkih dosega hitrosti od 70 do 100 km/h. Vetrovi južnih smeri bodo vztrajali tudi v noči na torek in v torek a bodo le ti oslabeli. 

Možnost nastanka neviht v bližini morja

Vetrovi južnih smeri bodo nad severni Jadran in okolico dovedli nekaj zaloge razpoložljive potencialne konvektivne energije (CAPE). Ob nestabilnem ozračju in proženju padavinskih pasov nad območjem severnega Jadrana, se bodo vmes pojavljale tudi nevihte. Občasno lahko zagrmi tudi na območju Julijskih Alp, v torek kakšen grom ni izključen tudi ponekod v notranjosti Slovenije.  Predvsem v bližini morja in nad morjem bodo ob nevihtah možni močnejši nalivi. Po potrebi bomo izdali tudi našo Prognozo neviht. Spremljajte TUKAJ

Nestanovitno vreme tudi v nadaljevanju tedna

Nestanovitno vreme z občasnimi padavinami se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Po nižinah bo sredi tedna večinoma deževalo, v drugi polovici tedna pa se bo možnost sneženja po nižinah ponovno povečala, a več o tem bodo na spletni strani Neurje.si objavili tekom prihodnjih dni.

Besedilo: Neurje.si

Dogodki

Pred nami je teden z nestabilnim vremenom. Občasno bomo deležni padavin, tudi obilnih. Ponekod bo močno snežilo. Prvi del poslabšanja nas bo zajel jutri, ko se bodo okrepili vetrovi južnih smeri, napovedujejo na Neurje.si.