Search
Close this search box.

Prihaja vročinski val: Temperature se bodo dvignile nad 35 stopinj

Vikend je minil v znamenju poletno vročega vremena. Sobota je ponekod še postregla z nekaj lokalnimi nevihtami, ki večje škode niso povzročile, nedelja pa je bila sončna in povsem suha. Teden, ki je pred nami, bo še bolj vroč, napovedujejo na Neurje.si. Temperature bodo predvidoma najvišje v ponedeljek, ko se bo ponekod ogrelo do 37 °C, a vročina tudi v nadaljevanju tedna ne bo kaj dosti popuščala.

Nad Britanskim otočjem je ciklonsko območje. Nad severno Turčijo in Črnim morjem se nahaja odcepljeno jedro hladnega zraka. Nad severno in severovzhodno Evropo je območje visokega zračnega pritiska. Enako velja tudi za večji del srednje in južne Evrope s Sredozemljem. Vremenska fronta se od severnega morja vije preko zahodne Evrope vse do Maroka. V višinah nad našimi kraji pihajo šibki vetrovi zahodnih smeri, ki k nam prinašajo vroč in suh zrak. 

Vročina ne bo popuščala

Visoke temperature so nas dosegle že ta teden, v prihajajočem pa se bo vročina le še stopnjevala. Glede na trenutne izračune meteoroloških modelov bo najbolj vroče v ponedeljek, ko se bodo najvišje dnevne temperature gibale med 33 in 37 °C.  Od torka pa vse do vikenda bo živo srebro čez dan v večjem delu Slovenije kazalo med 31 in 35 °C, na Goriškem do 37 °C.

Topla bodo tudi jutra. V naslednjih dneh bodo noči vse bolj pregrete, predvsem na območjih večjih mest. Tam temperature do jutra ne bodo padle pod 20 °C, toplo pa bo tudi drugod, saj se bodo najnižje jutranje temperature ves teden gibale večinoma med 15 in 19 °C.

V torek in sredo bo v višinah vročina nekoliko popustila, a bo nad naše kraje še vedno dotekal zelo topel zrak. Ker bodo temperature v višjih plasteh ozračja spet nekoliko nižje, se bo možnost nastanka vročinskih neviht povečala. Morebitno nevihtno dogajanje bodo kot vedno spremljali in vas o možnem razvoju neviht pravočasno obveščali na spletni strani Neurje.si, prav tako pa tudi na strani Koroških Novic.

Vir: Neurje.si

Dogodki