Pričakujte davčni nadzor, če oddajate stanovanje ali oglašujete preko teh spletnih portalov …

Fotografija je simbolična.

S Finančne uprave Republike Slovenije sporočajo: če se še niste identificirali za DDV, to storite čim prej, saj bodo poostrene nadzore pričeli izvajali v začetku leta 2020. Do takrat lahko identifikacijo za DDV ter oddajo mesečnih obračunov DDV za nazaj storite kot samoprijavo in se izognite globam.

V Finančni upravi RS ugotavljajo, da se zavezanci, ki oddajajo stanovanja v turistični najem, čedalje pogosteje registrirajo za opravljanje dejavnosti. V tem delu se torej prostovoljno izpolnjevanje obveznosti izboljšuje, kar pa žal ne velja za področje DDV.

Številni zavezanci, ki oglašujejo dejavnost oddajanja stanovanj v turistični najem (npr. preko portalov kot sta Airbnb ali Booking), kot prejemniki od teh storitev ne obračunavajo DDV, se niso identificirali za namene DDV, posledično pa ne oddajajo mesečnih obračunov DDV. Gre za storitve, za katere je po Direktivi o DDV (določbe povzete v Zakonu o davku na dodano vrednost) določena obrnjena davčna obveznost.

Tisti, ki doslej še niso korektno izpolnili tovrstne davčne obveznosti, naj to storijo čim prej, saj se bodo lahko v tem primeru izognili globam. Ti zavezanci morajo s Finančno upravo RS poslovati samo prek elektronskega sistema eDavki, kar tudi pomeni, da jim bodo dokumenti ali obvestila vročeni le prek elektronskega sistema eDavki.

Več informacij najdete na storitveni strani Finančne uprave RS.

Besedilo: gov.si/Finančna uprava Republike Slovenije

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije