Pričakovati je vladno potrditev sporazumov s Fidesom in Svizom

Čeprav parafirana sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides in s sindikatom Sviz na dnevni red današnje seje vlade nista uvrščena, je pričakovati, da bo vlada sporazuma na današnji seji obravnavala in tudi potrdila. Kaj konkretno prinaša dogovor s Fidesom, še ni znano, dogovor s Svizom pa pomočnicam vzgojiteljic prinaša štiri plačne razrede.

Stavkovni sporazum s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je ministrstvo za zdravje parafiralo v torek popoldne, po zaključeni mediaciji med sindikatom in ministrstvom, ki ga je vodilo Slovensko zdravniško društvo.

Vsebina sporazuma še ni znana, je pa podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič nakazal, da bodo stavkovne zahteve sindikata, ki jih naslavlja sporazum, očitno vendarle naslovljene v novem plačnem stebru za zdravstvo.

Med zahtevami sindikata, ki jih bo uredil sporazum, je naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative. Ali sporazum predvideva tudi dvig zdravniških in zobozdravniških plač, še ni jasno.

Zemljič je v torek napovedal, da bo vlada sporazum danes obravnavala in tudi potrdila.

Pričakovati je, da bo vlada danes potrdila tudi parafiran sporazum s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Sporazum po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pomočnicam vzgojiteljic prinaša dvig izhodiščnih plač za štiri plačne razrede, z 22. na 26. Mladim raziskovalcem dogovor prav tako prinaša štiri plačne razrede, od 1. aprila bodo uvrščeni v 36. plačni razred.

Če bo ministrski zbor dogovorjeno potrdil, sobotnega protestnega shoda ne bo, je za STA v torek napovedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, s katerem se želi zajeziti kršenje določb o delovnem času. Predlog med drugim predvideva obvezno vodenje elektronskih evidenc za kršitelje delovne zakonodaje. Obravnavala bo še predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, katerega poglavitna novost je ustanovitev računalniškega sklada.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije