Pri zakupu elektrike velja biti pozoren na vse člene pogodbe

Na obrtno-podjetniški zbornici opažajo, da nekateri distributerji električne energije v pogodbe o zakupu elektrike vnašajo pogodbene kazni. Svojim članom zato svetujejo, naj pogodbe dobro preberejo in posebno pozornost posvetijo napovedanim količinam zakupa ter odstopanjem od njih in posledično pogodbenim kaznim.

Pogodbe z distributerji za zakup električne energije za pol leta ali leto dni vnaprej bodo številni obrtniki in podjetniki podpisovali v naslednjih tednih in mesecih do konca leta. A kot so danes sporočili iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, jim nekateri člani poročajo, da določeni distributerji v pogodbe o zakupu vnašajo nove člene ali spreminjajo stare tako, da morajo zakupovalci v primeru odstopanja od predvidene količine zakupa plačati pogodbeno kazen.

Kazen lahko znaša do polovice cene električne energije za vso premalo ali preveč porabljeno elektriko, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sprva nižja cena zaradi vnaprejšnjega zakupa električne energije tako lahko na koncu pripelje do precej višjih zneskov. Zato je treba pri podpisovanju pogodb o zakupu električne energije biti posebej pozoren na vse člene, ki so zajeti v pogodbi, opozarjajo.

Predsednik mariborske območne zbornice Marko Gorjak pred podpisom pogodbe in pri načrtovanju zakupa za naslednje leto svetuje tudi razmislek o dejavnikih, ki bi lahko vplivali na odstopanje od predvidene količine. Taki dejavniki so denimo nakup novih strojev, montaža lastne sončne elektrarne, ponovne omejitve zaradi covida-19 in podobno.

Poleg tega je zelo verjetno, da bodo tudi državne subvencije, ki bodo morale biti usklajene z evropskimi ukrepi za zmanjšanje posledic energetske krize, narekovale določene pogoje in omejitve. Ta trenutek še ni jasno, kakšne bodo, predvidevanja glede na izjave na ravni EU pa gredo v smeri zaveze za zmanjšano porabo električne energije, govori se o 10 ali 15 odstotkih, je še spomnil Gorjak.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije