Pri vložitvi konstruktivne nezaupnice naj bi se zapletalo pri podpisih poslancev DeSUS

Novinarska konferenca strank predsednikov strank Koalicije ustavnega loka (KUL) in kandidata za novega predsednika vlade Karla Erjavca, ki je bila napovedana za 13. uro, je nekoliko prestavljena. Po neuradnih informacijah naj bi se zapletalo pri podpisih poslancev DeSUS, s katerimi se je danes Erjavec ponovno sestal.
erjavec k

Po nekaterih informacijah poslanec DeSUS Branko Simonovič podpisa naj še ne prispeval. Ali to drži ne, pa še ni uradno znano, pričakovati pa je njegovo izjavo.

Erjavec je sicer napovedal vložitev predlog konstruktivne nezaupnice s 43 podpisi. Glede na Erjavčeve napovedi bo podprt s poslanskimi podpis iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS.

V potezi dela opozicije, ki bo predvidoma danes vložil predlog konstruktivne nezaupnice, podpredsednik NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj ne vidi odgovorne in zrele politike. V NSi menijo, da bi si morali v trenutnih razmerah vsi politični akterji enotno prizadevati za stabilnost in rešitev zdravstvene krize, je dejal Cigler Kralj.

Kot je povedal na današnji spletni novinarski konferenci, napoved konstruktivne nezaupnice ne predstavlja odgovornega pristopa k urejanju skupnih zadev. Celotna država je po njegovih besedah v izjemno težkih okoliščinah. “Že deset mesecev živimo v posebnih razmerah, ljudje smo že utrujeni,” je dejal in posebej izpostavil tiste, ki poleg dela na daljavo skrbijo še za domače šolanje otrok. “Vsi skupaj smo pandemsko izčrpani,” je prepričan.

“V tem težkem času se nekateri spotikajo ob aktualno vlado in želijo s predlogi za konstruktivno nezaupnico končati naše delo. Težko rečemo, da gre za odgovorno in zrelo politiko,” je dejal.

Za NSi je po njegovih besedah glavna prioriteta stabilna vlada, ki dela. Med ostalimi prioritetami je ob tem izpostavil še delujoče gospodarstvo, vsem dostopno javno zdravstvo in močno družinsko politiko.

Državljane je ob tem znova pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb in izrazil upanje, da bo cepivo pospešilo izboljšanje razmer.

Koliko poslanskih podpisov bo dejansko pod predlogom nezaupnice vladi Janeza Janše, bo sicer znano danes, dejanska podpora morebitni novi vladi pa se bo izkazala na tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade prihodnji teden. To naj bi potekalo na izredni seji DZ sredi prihodnjega tedna.

Preberi še:  Počivalšek vztraja pri novih bonih za gostinstvo, turizem in kulturo