Search
Close this search box.

Prežihovemu letu 2023 so se z velikim ponosom poklonili tudi v Kotljah

Letošnje leto je posvečeno Lovru Kuharju - Prežihovemu Vorancu, saj letos slavimo 130-letnico rojstva našega velikega pisatelja. Na Ravnah na Koroškem in v njegovih rojstnih Kotljah se bodo zaokrožile številne prireditve in projekti v počastitev spomina na našega velikega rojaka.

V mesecu februarju smo v Koroški osrednji knjižnici že prisluhnili predavanju prof. Vinka Avsenaka »Doberdob – po vojnih stopinjah Prežihovega Voranca«.

Prežihovemu letu 2023 so se z velikim ponosom in globokim poklonom  poklonili učenke in učenci ter njihove učiteljice na podružnični šoli Kotlje.

»Kultura, to smo mi« so poimenovali svoj dogodek, ki je opominjal na pomembnost kulture na vseh področjih in sporočal, da smo kultura v širokem pomenu besede predvsem vsi mi. Mesec februar je namreč zaznamovan v luči slovenskega praznika dneva kulture.

Prireditev se je pričela ob zvokih citer, s pozdravom mladih moderatorjev, ki so poleg uvodnega pozdrava v prepolni dvorani občinstvo nagovorili, da po navadi povabijo na tako prireditev odrasli, tokrat pa so gostitelji oni – učenke in učenci POŠ Kotlje. Prisluhnili smo otroškemu pevskemu zboru, pesmi o Petru Nosu ob spremljavi kitare in kantavtorja Milana Kamnika. Slišali smo veliko lepih misli, kaj pomeni kultura otrokom. Prebrali so nekaj odlomkov iz črtic in del pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Zvrstilo pa se je tudi nekaj recitacij in dramatizacij.

Zbrane sta nagovorila ravnatelj OŠ Koroških jeklarjev Aljaž Banko ter župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen. Oba sta omenila veličino našega rojaka in njegov doprinos kraju, Sloveniji in tudi tujini. Pohvalila sta razmišljanja mlajših o tem, kaj vse je za njih kultura.

V lanskem letu je Prežihova ustanova skupaj z občinskim Javnim skladom za kulturne dejavnosti izdala angleški prevod Doberdoba, delo Dejana Horvata, ki je na tej prireditvi spregovoril o svojih razmišljanjih o vojnem romanu.

Poklon pisatelju in njegovi vlogi sta skozi pripovedovanje drobnih anekdot in zgodb iz življenja Kuharjevih podala Miroslav Osojnik in Prežihova pranečakinja, vnukinja Ivana Kuharja Danica Hudrap. Slednja je spregovorila o Kuharjevih sinovih Vorancu, Lojznu, Anzanu in Gusteljnu. Zaključila je z besedami: »Saj ni treba še več besed, da izpričajo in pretehtajo težo Kuharjevih. Poklon in oddolžitev in zvestoba našim velikim bratom. Da njihovo delo živi v nas, ga nosimo naprej, beremo, pišemo, pripravljamo in organiziramo prireditve ter s ponosom nosimo v srcu tako kot oni svoj kraj, naše Kotlje in širšo domovino!«

Na odru so se predstavili vsi učenci od prvega do četrtega razreda ter njihove učiteljice. Številno občinstvo je toplo pozdravila vodja hotuljske enote Vanja Kačič. Prireditev so zaključili na nekoliko drugačen način, s svojo priredbo Solzic, ki so jih režirali sami že lansko leto, ko so že lani sodelovali v projektu SKUM, ki nam ga je predstavila Darja Štirn.

V letu 2023 pa bodo v Občini Ravne na Koroškem zaokrožile še številne prireditve in projekti, ki se bodo odvijali skozi vse leto, ko praznujemo 130. obletnico pisateljevega rojstva.

Vir: ravne.si

Dogodki

Letošnje leto je posvečeno Lovru Kuharju - Prežihovemu Vorancu, saj letos slavimo 130-letnico rojstva našega velikega pisatelja. Na Ravnah na Koroškem in v njegovih rojstnih Kotljah se bodo zaokrožile številne prireditve in projekti v počastitev spomina na našega velikega rojaka.