Search
Close this search box.

Preverite, zakaj tudi vi potrebujete vzvratno kamero!

Velika večina najnovejših modelov vozil ima že vgrajene vzvratne kamere, ki omogočajo lažji pregled pri vzvratni vožnji. Vendar, tudi če nimate najnovejšega vozila, lahko nanj namestite vzvratno kamero in tako poskrbite za varnejšo in udobnejšo vožnjo.

Zmotno je prepričanje, da so vzvratne kamere rezervirane le za najbolj sodobna, velika in zmogljiva vozila.

Univerzalno vzvratno kamero je danes mogoče namestiti praktično na vse modele vozil, ne glede na njihovo starost, velikost in zmogljivost.

Vzvratna kamera – najboljši asistent pri vzvratni vožnji

Vzvratna kamera je majhna naprava, ki jo namestite na zadnji del avtomobila, in sicer na robu pri osvetlitvi registrske tablice. Izdelana je iz aluminijeve zlitine in visoko kakovostnega nerjavečega jekla, zaradi česar je odporna na vremenske vplive in mehanske poškodbe.

Kamera je tako majhna, da je skoraj neopazna, kar pa ne pomeni, da je tudi njena vloga zanemarljiva.

Ravno nasprotno, vzvratna kamera hitro postane vaš najboljši asistent pri vzvratni vožnji. Njena glavna funkcija je prikaz okolice zadnjega dela avtomobila na multimedijski enoti na armaturi vozila, s čimer postane vzvratna vožnja veliko bolj samozavestna.

Delovanje vzvratne kamere

Vzvratna kamera se najpogosteje uporablja za vzvratno vožnjo, zato jo imenujemo tudi kamera za vzvratno vožnjo. Njeno delovanje je zelo enostavno.

Po tem, ko jo namestite na zadnjem delu vozila, jo je potrebno s priloženimi kabli le še povezati z multimedijsko enoto oziroma avtomobilskim monitorjem. Običajno so vsi kabli, ki jih potrebujete za nemoteno povezavo, že priloženi.

Ko preklopite vaše vozilo v način vzvratne vožnje, vam multimedijska enota na armaturni plošči oziroma avtoradio prikaže sliko z zadnjega dela vozila.

Poleg slikovnega video prikaza pa ima vzvratna kamera lahko tudi ostale funkcije, kot so zavorni sistem izogibanju trčenju ter senzorji za parkiranje in samodejno zaviranje, ki vas tudi glasovno opozarjajo na morebitne ovire.

Prednosti uporabe vzvratne kamere

Parkiranje in vzvratna vožnja vozila sta verjetno med najbolj zahtevnimi vozniškimi spretnostmi, ki delata težave tudi najbolj izkušenim voznikom. Celotna situacija pa je dodatno otežena, kadar moramo parkirati večje vozilo ali pa med vzvratno vožnjo pričakujemo pešce in kolesarje.

V izogib vsem težavam pri vzvratni vožnji, je vzvratna kamera nepogrešljiv pripomoček, katerega uporaba nam prinaša številne koristi.

Boljša vidljivost in preglednost

Vzvratna kamera je nameščena na robu zadnje registrske tablice in je usmerjena tako, da nam ob vzvratni vožnji prikazuje sliko okolice zadnjega dela vozila.

Na ta način dobimo natančen pogled nad tem, kaj in kdo se nahaja za našim vozilom, vključno z ovirami, ki jih tudi v vzvratnih in stranskih ogledalih ne moremo opaziti.

Večja varnost vseh udeležencev v prometu

Ni odveč poudariti, da vzvratna kamera s svojimi funkcijami poskrbi za večjo varnost tako nas kot tudi vseh ostalih udeležencev v prometu.

Poleg tega, da imamo jasen pogled nad dogajanjem za našim vozilom, pa nas s pomočjo senzorjev tudi glasovno opozarja na bližino morebitnih ovir.

Na ta način je manjša verjetnost, da bi ob vzvratna vožnji trčili v vozilo, pešce in kolesarje ali katerokoli drugo oviro.

Lažje parkiranje vozil

Če ste eden izmed tistih, ki vam parkiranje še vedno dela težave, potem boste vzvratno kamero zelo hitro vzljubili.

Z jasnim prikazom slike na zaslonu multimedijske enote vam omogoča, da boste tudi svoje vozilo brez težav parkirali v parkirni prostor, pri čemer je zelo majhna verjetnost, da bi pri tem trčili ob morebitno oviro.

Poleg slike, vam vzvratna kamera lahko posreduje tudi informacije o razdalji do predmeta in celo označevalno črto, s pomočjo katere je lažje manevrirati z volanom.

Kako izbrati najboljšo vzvratno kamero za svoje potrebe?

Omeniti velja, da so vse omenjene prednosti in koristi odvisne tudi od nabora opreme, ki jo ponuja določen model vzvratne kamere. Če ste se že odločili za nakup vzvratne kamere, potem vam vsekakor priporočamo, da izberete takšno, ki vam bo zagotavljala čim bolj širok spekter različnih funkcij, saj bo le tako popolnoma zadovoljila svojemu namenu.

Ob tem pa seveda ne pozabite tudi na vse tehnične značilnosti, kot je na primer kompatibilnost z multimedijsko enoto, ločljivost, temperaturno območje in stopnja zaščite. Zelo pomemben podatek pa je tudi informacija o vidnem kotu kamere, ki naj bo čim bolj širok, s čimer se izognete oviram, ki vas lahko presenetijo v mrtvem kotu.

Različni sistemi, ki nam olajšajo vzvratno vožnjo z avtomobilom, so med vozniki vedno bolj priljubljeni. Med njimi je tudi vzvratna kamera, ki prepreči marsikatero poškodbo na vozilu in poskrbi za večjo varnost vseh udeležencev v prometu. O tem se prepričajte tudi sami!

Dogodki

Velika večina najnovejših modelov vozil ima že vgrajene vzvratne kamere, ki omogočajo lažji pregled pri vzvratni vožnji. Vendar, tudi če nimate najnovejšega vozila, lahko nanj namestite vzvratno kamero in tako poskrbite za varnejšo in udobnejšo vožnjo.