Search
Close this search box.

Premier Golob za letos napovedal 100 milijonov evrov namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev

Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in "božičnica" oziroma zimski regres za upokojence.

Z novembrom je napovedal predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, “zato, da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta”.

Vpeljuje se tudi institut zagotovljene vdovske pokojnine za vse vdove ali vdovce, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, ki bo znašala toliko kot zagotovljena starostna pokojnina, so drugi ukrep naknadno pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve.

“S tem ukrepom želi vlada zmanjšati tveganje socialne izključenosti za te skupine prebivalstva, ki spada med ranljivejšo. Sprememba bo stopila v veljavo s 1. januarjem 2024,” so napovedali na ministrstvu. Torej bodo, glede na prvi ukrep, vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Tretji ukrep bo naslavljal delovne invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas. Ko se to zgodi, se jim po aktualni zakonodaji zniža tudi odmera za pokojnino. “To bomo s 1. januarjem spremenili,” je dejal Golob. Z naslednjim letom se bo pri odmeri pokojnine kot osnova upošteval dohodek, ki bi ga prejemali, če bi delali za polni delovni čas. Ukrep bo veljal za invalide, ki se bodo upokojevali od 1. januarja 2024, so pojasnili na ministrstvu.

Četrti ukrep pa je božični dodatek oziroma zimski regres. Obračunan bo v enakih razredih kot letni dodatek, ki bo izplačan v juniju, znesek pa bo nižji, po Golobovih besedah bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka. “Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja,” je zbranim dejal premier Golob.

Zimski regres in uskladitev pokojnin predvideva že dopolnilo koalicije k noveli zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024.

“Vlada je sicer do zdaj sprejela ukrepe v obliki enkratnih transferjev, kontroliranih cen, predčasne prilagoditve višine pokojnin z inflacijo in znižanja davkov, s katerimi smo blažili tudi vpliv energetske in prehranske krize ter inflacije zlasti na ranljive skupine prebivalstva,” so spomnili na ministrstvu.

Dodali so, da so se v novembru in decembru 2022 začasno dvignile pokojnine in nadomestila iz invalidskega zavarovanja v višini 4,5 odstotka, konec februarja 2023 pa so upokojenke in upokojenci prejeli za 5,2 odstotka višje pokojnine s poračunom za januar 2023 v skladu s sistemskim zakonom. “Šlo je za najvišjo posamično uskladitev pokojnin v zadnjih desetih letih, vse od začetka veljavnosti pokojninske novele, od leta 2013. Za to uskladitev bo na letni ravni izplačanih več kot 330 milijonov evrov,” so povzeli.

V letu 2022 je vlada za izplačilo letnega dodatka zagotovila 166 milijonov evrov, v letu 2023 pa je za letni dodatek načrtovanih 171 milijonov evrov, skupaj z “zimskim regresom” torej 240 milijonov evrov. Prejemniki pokojnin, ki so upravičeni do varstvenega dodatka ali denarne socialne pomoči, so prejeli tudi energetski dodatek v višini 200 evrov, so še navedli na ministrstvu.

Tokratni Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki so se danes začeli v Ljubljani, se bodo osredotočili na aktualne družbene izzive, ki zadevajo mlade in starejše. Na dvodnevnem dogodku bodo med drugim govorili o ohranjanju vitalnosti in aktivnem staranju ter pokojninski in zdravstveni reformi, so sporočili iz zveze društev upokojencev (Zdus).

Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in "božičnica" oziroma zimski regres za upokojence.