Premagajmo osamljenost: Vseslovenska prostovoljska akcija tudi na Koroškem

10. aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. V organizaciji Slovenske filantropije bo že dvanajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k premagovanju osamljenosti. Zaradi ukrepov bodo akcije delno potekale na spletu, aktivnosti v živo pa bodo organizacije izvajale vse do konca meseca aprila.

Letos bo širom Slovenije organiziranih 201 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit bo naslavljanje osamljenosti z namenom krepitve vezi med posamezniki, organizacijami, skupnostmi in nenazadnje v celotni družbi. Prav tako ne smemo pozabiti, da je prostovoljstvo pomembna oblika aktivacije, ki zmanjšuje osamljenost in vrača smisel tako prostovoljcu kot prejemniku prostovoljske pomoči.

Aktivnosti bodo potekale v več kot 100 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo aktivnih več kot 350 organizacij in 10.000 prostovoljcev.

Program, ki ga pripravljajo bo pester in zanimiv ter primeren za vse generacije. Na Koroškem bodo v okviru prostovoljne akcije potekale medgeneracijske aktivnosti, kulturne in umetniške aktivnosti, likovne delavnice, izmenjevalnice, športne aktivnosti, čistilne akcije … Kdaj, kaj in kje se bo dogajalo na Koroškem si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

FOTO: Slovenska filantropija

V preteklih enajstih letih je s številnimi akcijami, izvedenimi v okviru Dneva za spremembe, že več kot 120.000 posameznikov spreminjalo zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi so namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje in spodbujali sodelovanje ter prispevali k trajnostnim razvojnim ciljem in odpravi različnih oblik diskriminacije.

Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak je pred pričetkom aktivnosti povedala: “Povezanost, pripadnost in družbena vloga so podstati kakovostnega bivanja. Raziskave že več let kažejo na problem sodobnega načina življenja, ki postaja vedno večji – imenuje se osamljenost. Pojavlja se v skoraj vseh življenjskih obdobjih. V zadnjem letu je zaradi epidemije postal še dodatno obremenjujoč za marsikoga med nami. Z letošnjim Dnevom za spremembe prostovoljke in prostovoljci stopamo osamljenosti na pot. Imamo moč, četudi v izrednih razmerah, en dan spremeniti v doživetje za spomin.

Preberite še: Dan za spremembe v Slovenj Gradcu letos z aktivnostmi čez cel teden. Najprej na daljavo, nato v živo na prostem

Sodelujoči kraji: Ajdovščina, Ankaran, Bela, Bistrica ob Dravi, Bovec, Brežice, Celje, Cerklje na Gorenjskem, Cerknica, Črenšovci, Črna na Koroškem, Črnomelj, Divača, Dobrnič, Domžale, Gorjansko, Gornja Radgona, Gradišče, Grgarske Ravne, Horjul, Hrastnik, Hrastovec, Ilirska Bistrica, Kamnik, Kobarid, Kočevje, Koper, Kostanjevica, Kostel, Kranj, Kropivnica, Krško, Kuzma, Laško, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Mali dol, Maribor, Metlika, Miren, Motnik, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Opatje selo, Ormož, Jakobski Dol, Pivka, Planina pri Sevnici, Podbrdo, Podgrad, Podsabotin, Polzela, Postojna, Preserje pri Radomljah, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Rašica, Rečica ob Savinji, Laško, Rogašovci, Ruše, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske  Konjice, Snovik, Sp. Duplek, Spodnja Polskava, Srobotno, Šentilj, Šentrupert, Škocjan, Šmartno ob Paki, Šmartno pri Litiji, Šoštanj, Štanjel, Štorje, Telče, Temnica, Tolmin, Trbovlje, Tržišče, Velenje, Vojnik, Vransko, Vrhe, Vuhred, Zagorje ob Savi, Zgornje Stranje, Žalec.

VIR/Besedilo: Slovenska filantropija