Search
Close this search box.

Pregled do 15. ure: število potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji preseglo 200

V Sloveniji so do 14. ure na okužbo z novim koronavirusom testirali 6156 oseb, okužba pa je bila potrjena pri 219 osebah. Največ okuženih je v starostni skupini od 30 do 49 let, in sicer 73, je vlada sporočila na Twitterju. Število moških in žensk, pri katerih je bila potrjena okužba, je skoraj enako.

Kot je razvidno iz podatkov do 10. ure, ko je bilo sicer potrjenih 216 primerov, je med najmlajšimi, starimi do 15 let, 17 potrjeno okuženih. V naslednji starostni skupini do 29 let je 45 okuženih. Največ potrjenih primerov je v starosti med 30 in 49 let. Število potrjenih okužb nato upada. Med 50 in 59 letom je potrjenih 41 okužb, med starejšimi od 60 let pa 40 okužb.

Med potrjenimi okužbam je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih je objavila vlada, 107 žensk in 109 moških.

Slovenija je zaradi širjenja nalezljive bolezni sars-cov-2 razglasila epidemijo in uvedla številne ukrepe, da bi širjenje zamejila. Med drugim bo zastal javni potnišk promet, s ponedeljkom bodo zaprti lokali, šole in vrtci.

Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA – Vlada je sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Premier Janez Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.

LJUBLJANA – Vlada je skladno z napovedjo sprejela odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Javni prevoz bo začasno prepovedan od polnoči. Taksiji bodo lahko vozili, vendar bodo morali vozniki pred vstopom novega potnika vozilo razkužiti.

LJUBLJANA – Slovenski državljani zaradi širjenja novega koronavirusa ne morejo več vstopati na območje Hrvaške in Srbije, je na Twitterju sporočilo slovensko zunanje ministrstvo. Srbske oblasti so to sporočile tudi uradno na svoji spletni strani. Pozneje je zunanje ministrstvo sporočilo, da po informacijah hrvaških oblasti prepoved vstopa za slovenske državljane na Hrvaško ne velja.

LJUBLJANA – Vlada pripravlja tudi ukrep, s katerim bo zaprla vse gostinske lokale. Veljati bo začel v ponedeljek, so za STA potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Gostincem priporočajo, naj ne nabavljajo zalog. Odlok, ki bo uvedel zaprtje, bo predvidoma objavljen popoldne.

LJUBLJANA – Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je v javnem nastopu na svoji Facebook strani prebivalcem glavnega mesta sporočil nekatere ukrepe, povezane s preprečevanjem širjenja epidemije koronavirusa. Med drugim tudi o pomoči za otroke tistih, ki bodo v naslednjih dneh v službah, o začasno brezplačnem parkiranju in nasvetu o zaprtju lokalov. Poudaril je, da so vrtec in šolo Vodmat ponudili za varstvo otrok tistih zdravnikov, ki so dežurni na infekcijski kliniki in v porodnišnici.

LJUBLJANA – S spremljanim nadzorovanim potovanjem prek Slovenije, Hrvaške in drugih tranzitnih držav je Slovenija do sedaj vrnitev v matične države omogočila 276 tovornim vozilom in dvema avtobusoma. Poleg policije sta tovorna vozila na ozemlju Slovenije spremljala Dars in finančna uprava, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

LJUBLJANA – Zavarovalnica Triglav je sporočila, da bo v ponedeljek zaprla vse svoje poslovne enote. Stranke prosijo, naj za uporabo storitev ali komunikacijo z zavarovalnico uporabljajo izključno elektronske in telekomunikacijske poti, saj imajo vzpostavljene rešitve za sklepanje zavarovanj, obravnavo škod in ostalo tudi na daljavo.

PTUJ/ŽALEC – Ptujska občina je že danes ob 13. uri zaprla vse lokale in obrate v občini, katerih storitve niso nujne za preživetje in kjer prihaja do večje koncentracije ljudi. Trgovine z živili tako ostajajo odprte, v gostinskih lokalih pa sta dovoljena prodaja in prevzem hrane na brezstični način. Dovoljena je tudi dostava hrane. Prepovedana so vsa zbiranja in druženja na javnih površinah, so sporočili. V Žalcu bo podobna uredba kot na Ptuju veljala od polnoči.

ZREČE – Iz družbe Unitur so sporočili, da bodo Terme Zreče od vključno danes do nadaljnjega zaprte. Smučišče Rogla bo obratovalo do vključno ponedeljka.

LJUBLJANA – Telekom Slovenije je sporočil, da so vsem naročnikom mobilnih paketov danes ponastavili količine prenosa podatkov. To pomeni, da bodo naročnikom podarili količine prenosa podatkov, ki so jih porabili do danes, in stanje vrnili na prvi dan v marcu.

CELJE – Celjska občina je lastnike lokalov in trgovin, ki niso pomembne za nujno oskrbo občanov, že danes pozvala k zaprtju. Ljudem priporočajo, naj se ne zadržujejo v lokalih, ki so še odprti. Obenem so že danes ustavili javni mestni potniški promet, so sporočili.

VELENJE – Tudi velenjska občina je lastnike in najemnike gostinskih lokalov, restavracij in neživilskih trgovin ter ponudnike storitev že danes pozvala k takojšnjemu zaprtju. Urejanje zadev z upravo občine bo od ponedeljka naprej mogoče le prek telefona in elektronske pošte, so sporočili.

KRANJ – Tudi kranjska občina je gostince pozvala, naj do nadaljnjega zaprejo lokale. Kot so sporočili, bodo do nadaljnjega zaprte tudi javne sanitarije v središču mesta.

NOVO MESTO – Iz novomeške občine so po napovedi ukinitve javnega potniškega prometa sporočili, da so za informacije in zagotavljanje nujnih potreb najranljivejših skupin prebivalstva (predvsem starejših) uvedli dežurno telefonsko številko 07 39 39 289. Na voljo je vsak dan med 7. in 20. uro.

KAMNIK – Občinska stavba kamniške občine je ob 12. uri zaprla vrata, poslovali bodo prek elektronske pošte in telefona, so sporočili. Župan Matej Slapar je lastnike in najemnike lokalov pozval, naj jih zaprejo že danes. Bo pa od ponedeljka za promet odprta Šutna. Vsi, ki si ne morejo sami priskrbeti nujnih življenjskih potrebščin, lahko pokličejo na telefonsko številko 051 374 207. Obenem iščejo dodatne prostovoljce za pomoč.

RUŠE – Civilna zaščita občine Ruše je zdrave občane, mlajše od 40 let, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati pri oskrbi obolelih z najnujnejšimi potrebščinami, pozvala, naj jim to sporočijo.

ŠENTJUR – Občina Šentjur je preklicala termin osme seje občinskega sveta, ki bi morala potekati v torek, so sporočili.

MARIBOR – Z mariborske Snage so sporočili, da svoja vrata začasno zapirata tudi oba zbirna centra v Mariboru.

SVET

ZAGREB – Na Hrvaškem so danes potrdili sedem novih primerov okužbe s koronavirusom. Kot je potrdil minister za zdravje Vili Beroš, se je skupaj tako v državi doslej okužilo 46 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

DUNAJ – Avstrija še zaostruje ukrepe v boju proti širjenju novega koronavirusa. Od torka bodo tako zaprte vse restavracije in lokali, razširili pa so tudi seznam držav, s katerimi bodo prekinili letalske povezave, je danes v avstrijskem parlamentu napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

RIM – Italijanska vlada je ljudi pozvala, naj se bolj dosledno držijo prepovedi potovanj, da bi preprečili nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Oblasti v deželi Lombardija, ki jo je koronavirus najhuje prizadel, ob tem svarijo, da je njihov zdravstveni sistem tik pred zlomom.

TALLINN – Litva in Estonija sta v soboto sporočili, da bosta v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprli meje za tuje državljane. Številne ukrepe je sprejela tudi Latvija.

MADRID – V Španiji, ki je druga najhuje prizadeta evropska država v pandemiji koronavirusa, velja karantena, prebivalci pa lahko domove zapuščajo le za odhod na delo oziroma za nabavo nujnih potrebščin. Španske oblasti so danes potrdile približno 2000 novih okužb, zaradi koronavirusne bolezni pa je od sobote umrlo več kot sto ljudi.

SEUL – O nadaljnjem upadanju števila na novo okuženih poleg Kitajske poročajo tudi iz Južne Koreje. Danes je število na novo okuženih prvič po več kot treh tednih padlo pod sto.

PARIZ – V Franciji danes kljub epidemiji koronavirusa poteka prvi krog lokalnih volitev, na katerih pa zaenkrat beležijo precej nižjo udeležbo kot na zadnjih volitvah leta 2014. Glasoval je tudi že francoski predsednik Emmanuel Macron. V Franciji so sicer danes v okviru boja proti koronavirusu zaprli vse javne prostore, kjer se ne izvajajo nujne storitve.

VATIKAN – Iz Vatikana so sporočili, da bodo vse velikonočne slovesnosti zaradi koronavirusa potekale brez vernikov. Velika noč bo letos 12. aprila.

TEL AVIV – V Izraelu so zaradi pandemije novega koronavirusa preložili sojenje premierju Benjaminu Netanjahuju, ki je obtožen korupcije. Začetek sojenja, ki je bilo predvideno za torek, so preložili na 24. maj, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo sodišče v Jeruzalemu.

ŠPORT

ATENE – Slovesna predaja olimpijskega ognja, ki ga bodo 19. marca iz Grčije poslali na Japonsko, bo minila brez gledalcev na antičnem stadionu v Atenah, so sporočili grški organizatorji in Mednarodni olimpijski komite. Letošnje OI bodo na sporedu med 24. julijem in 8. avgustom.

LOZANA – Mednarodna veslaška zveza (Fisa) je zaradi koronavirusa do konca maja prestavila vsa tekmovanja pod njenim okriljem. V tem času bi morale biti na sporedu tri tekme za svetovni pokal in kvalifikacije za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu.

ZÜRICH – Organizacija letošnjega svetovnega prvenstva v hokeju na letu elitne skupine v Švici je zaradi koronavirusa zelo vprašljiva. “Kot zdaj kaže, turnirja ne bo mogoče pripraviti. Toda za dokončno odpoved je še prezgodaj,” je predsednik Mednarodne hokejske zveze IIHF Rene Fasel povedal v pogovoru za agencijo Keystone-SDA.

GENOVA – Kar sedem članov italijanske prvoligaške nogometne ekipe Sampdorie je bilo pozitivnih na testu za koronavirus. Zadnji nogometaš na tovrstnem seznamu moštva iz Genove, kjer je med letoma 1989 in 1994 igral nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec, je Poljak Bartosz Bereszynski.

MADRID – Argentinec Ezequiel Garay, branilec Valencie, je prvi nogometaš v španski ligi, ki je okužen z novim koronavirusom, poročajo španski mediji. Valencia je pred prekinitvijo vseh aktivnosti zadnjo tekmo odigrala doma proti Atalanti, za katero je tedaj slovenski zvezdnik Josip Iličić v ligi prvakov dosegel zgodovinske štiri gole.

Preberite tudi: Pregled do 10. ure: Na Koroškem vsi brisi negativni, nadzor nad ukrepi v trgovinah in prepoved obratovanja lokalov

Dogodki