Pregled do 10. ure: Na Koroškem vsi brisi negativni, nadzor nad ukrepi v trgovinah in prepoved obratovanja lokalov

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

SLOVENJ GRADEC – Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler je na svojem Facebook profilu zapisal, da so vsi brisi, ki so bili odvzeti včeraj v Slovenj Gradcu, negativni. Ker otroških igrišč (z izjemo ograjenih in pokritih športnih terenov in igrišč) ni mogoče fizično ograditi, praa vtako sporoča, da do nadaljnjega otroška igrišča niso v uporabi ter poziva starše, da otrokom in mladostnikom preprečijo zbiranje na vseh tovrstnih javnih površinah. “V času širjenja okužbe sta samoizolacija in preventiva edina učinkovita ukrepa za zajezitev povečanja števila potencialnih okužb,” je še opozoril.

LJUBLJANA – Vlada Janeza Janše je ob sobotni večerni seji kriznega štaba za obvladovanje epidemije novega koronavirusa po pričakovanjih že sprejela prve ostre ukrepe. Tako se s ponedeljkom začasno ustavlja javni potniški promet, stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov. Zaradi širjenja okužbe z novim koronavirusom se življenje po Sloveniji tako zelo upočasnjuje. Danes je pričakovati prve uredbe, ki bodo pokazale, kdaj se bo to zgodilo. Na temo obvladovanja okužb s koronavirusom pa bo potekal tudi sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.

LJUBLJANA – Minister za zdravje Tomaž Gantar je za sobotno oddajo Odmevi TV Slovenija uradno potrdil prvo smrt bolnika s koronavirusom. Pojasnil je, da gre za osebo iz rizične skupine.

MARIBOR – Mariborska občina in podjetje Marprom sta se v skladu z odločitvijo kriznega štaba vlade zaradi zajezitve širjenja okužbe s koronavirusom odločila že danes povsem ustaviti mestni potniški promet. Mariborski mestni avtobusi od devete ure zjutraj ne vozijo več na nobeni liniji, prav tako so zaprli blagajno in informacije na glavni avtobusni postaji.

PTUJ – Na Mestni občini Ptuj so se glede na razmere s širjenjem novega koronavirusa odločili z današnjim dnem izdati odredbo o prepovedi obratovanja vseh gostinskih in drugih lokalov ter neživilskih trgovin, ki bo začela veljati ob 13. uri. Kot so pojasnili, so se tako odločili, ker se nekateri še vedno obnašajo neodgovorno in razmer ne jemljejo resno.

MARIBOR – Mladi forum SD Maribor je vodstvo Mestne občine Maribor pozval, naj zagotovi nujno varstvo za otroke staršev na ključnih delovnih mestih. Občina je na svojih spletnih straneh namreč zapisala, da nujnega varstva ne bo mogla organizirati.

LJUBLJANA – Mestna svetnica Mestne občine Ljubljana Ana Zagožen je pozvala župana Zorana Jankovića, naj prekine molk, nagovori občane in jim poda enake usmeritve kot vlada. Občina bi po njenih besedah lahko pozvala vsa podjetja, ki si to lahko privoščijo, da uvedejo 14-dnevno delo od doma, in med drugim zaprla prostore, kjer se dnevno srečuje veliko ljudi. Vodja svetniškega kluba SDS Igor Horvat pa je pozval k preložitvi dvanajste seje mestnega sveta, sklicane za 23. marec.

LJUBLJANA – Klub županov SLS je pozval prostovoljce, ki bi bili v teh dneh pripravljeni pomagati bolnim in ostarelim pri nabavi življenjskih potrebščin in drugih nujnih opravilih, naj se javijo. Opozorili pa so, naj to storijo le v primeru, da so zdravi. Obenem se je klub pridružil pozivom pristojnih oblasti v zvezi z zaščito pred okužbo s koronavirusom.

SVET

PEKING – Na Kitajskem, kjer se število novih okužb s koronavirusom še naprej zmanjšuje, so danes zabeležili 20 novih primerov okužbe, od tega 16 pri tistih, ki so v državo prispeli iz tujine. Zaradi koronavirusne bolezni je umrlo deset ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

RIM – V boju proti pljučnici, ki jo povzroča novi koronavirus, se je pri kritičnih pacientih kot uspešno izkazalo zdravilo tocilizumab, ki ga sicer uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu. Kot poroča italijanski časnik La Repubblica, so zdravilo nekajkrat uporabili v Italiji, njegovo učinkovitost pa so ugotovili že kitajski zdravniki.

NEW YORK – Bela hiša je v soboto zvečer sporočila, da je bil test predsednika ZDA Donalda Trumpa na okužbo z novim koronavirusom negativen. V ZDA so doslej v sedmih tednih opravili teste le pri 11.000 osebah. To je toliko, kot jih Južna Koreja izvede v enem dnevu.

PARIZ/MADRID – V Španiji in Franciji so se odločili zaostriti ukrepe v boju proti širjenju okužb z novim koronavirusom. V Španiji bodo lahko prebivalci domove zapuščali le za odhod na delo oziroma za nabavo nujnih potrebščin, v Franciji pa so zaradi naraščanja števila okužb opolnoči zaprli restavracije in trgovine.

PARIZ – V Franciji bo danes prvi krog lokalnih volitev, ki bodo v državi sredi boja za zajezitev novega koronavirusa potekale v vse prej kot običajnih okoliščinah. Zdravstvene skrbi bi lahko vplivale predvsem na volilno udeležbo. Volitve veljajo za preizkus podpore, ki jo sredi mandata uživa predsednik Emmanuel Macron.

ŠPORT

BERGAMO – Slovenski nogometni zvezdnik Josip Iličić je bolnišnici papeža Janeza XXIII. v Bergamu, enem izmed največjih žarišč novega koronavirusa, podaril žogo, s katero je v torek v ligi prvakov dosegel zgodovinske štiri gole za njegovo Atalanto v dvoboju proti Valencii in zmago v gosteh s 4:3.

BARCELONA – Podobno kot njegov tekmec na nogometnih zelenicah Portugalec Cristiano Ronaldo je tudi argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi preko socialnih omrežij pozval ljudi, naj v času krize zaradi koronavirusa ravnajo odgovorno. Messi je na Instagramu pozval navijače, naj sledijo navodilom pristojnih služb za preprečevanje širjenja okužb.

DETROIT – Košarkar ekipe Detroit Pistons Christian Wood je tretji igralec v severnoameriški ligi NBA, ki se je okužil z novim koronavirusom. Pred njim sta bila pozitivna košarkarja moštva Utah Jazz – Francoz Rudy Gobert in Donovan Mitchell.

Vir: STA

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila