Search
Close this search box.

Pregled do 15. ure: število okuženih narašča tudi na Koroškem

V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 253 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 6712 testiranj, so objavili na spletnih straneh vlade. Na spletni strani NIJZ pa je razvidno, da so na koroškem po novem okužene tri osebe.

Po podatkij NIJZ so na Koroškem bile do 10. ure z novim virusom COVID-19 okužene tri osebe. Tabelo s podatki najdete TUKAJ.

Iz UKC Ljubljana so preko Twitterja sporočili, da je pri njih trenutno hospitaliziranih 14 oseb s COVID19, tri od teh so v intenzivni negi. Povprečna starost hospitaliziranih je okoli 65 let.

Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA – Slovenija se je zbudila v ustavljeno javno življenje. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne, v drugih pa bo veljala omejitev hkratnega obiska ljudi. Prepovedano je kakršnokoli organizirano varstvo otrok. DO 14. ure je bilo v Sloveniji potrjenih 253 okužb z novim koronavirusom.

LJUBLJANA – Vlada je za zajezitev širjenja novega koronavirusa izdala odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Prepoved bo začela veljati opolnoči in bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do konca dne 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

LJUBLJANA – Člani kolegija predsednika DZ so bili soglasni, da se bo DZ v marcu in aprilu sestajal le na izrednih sejah. Zadeve, ki so bile predvidene za obravnavo na redni marčni in redni aprilski seji, bodo tako poslanci obravnavali na redni seji, ki je predvidena za maj. Na izredni seji pa se bo DZ sestal že v sredo.

LJUBLJANA – V skladiščih zavoda za blagovne rezerve je dovolj prehranskih in drugih artiklov za večmesečno oskrbo prebivalstva, sta zagotovila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda Anton Zakrajšek. Večji izziv predstavljajo zaloge zaščitnih mask in respiratorjev. Naj bi pa do srede k nam prispelo dodatnih 1,5 milijona zaščitnih mask.

LJUBLJANA – Vlada je v DZ vložila predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje koronavirusa, ki med drugim predvideva možnost enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni in predčasnega odpusta obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni. Predlaga obravnavo po nujnem postopku.

LJUBLJANA – Podjetja po državi se prilagajajo na novo realnost, ko se je javno življenje po državi zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa začasno skoraj povsem ustavilo. V marsikaterem podjetju potekajo delovni procesi okrnjeno, nekatera so proizvodnjo povsem ustavila – nazarski BSH Hišni aparati za zdaj za en teden, begunjski Elan pa v vseh divizijah za tri tedne. Trgovci medtem za zajezitev širjenja novega koronavirusa že spreminjajo delovni čas

LJUBLJANA – Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je zagotovil, da bo v prihodnjem obdobju zagotovljeno nemoteno izplačevanje pokojnin in drugih transferjev. Pripravljajo pa nov interventni zakon, s katerim bi socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, avtomatsko podaljšali do 30. aprila.

LJUBLJANA – Sindikat vojakov Slovenije je obrambnega ministra Mateja Tonina pozval k sprejetju jasnih meril in kriterijev za plačilo pripadnikov Slovenske vojske v času epidemije. Kot so zapisali, pripadnike zanima predvsem, kako je z dodatkom za delo v rizičnih razmerah, zaradi pomanjkanja informacij pa med njimi že zaznavajo veliko nezadovoljstvo.

LJUBLJANA – Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da se je po telefonu slišal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Končno dobre novice iz Bruslja, je zapisal in pojasnil, da EU za omejitev širjenja koronavirusa zapira zunanje meje, uvaja prepoved izvoza medicinske opreme ter uvaja smernice za promet na notranjih mejah.

LJUBLJANA – Na obisku v Sloveniji je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Srečal se bo z novim vodjo slovenske diplomacije Anžetom Logarjem, ministra pa bosta imela popoldne tudi izjavo. Szijjarto je prvi vodja kake tuje diplomacije, ki ga gosti novi slovenski zunanji minister, ki je posle prevzel v soboto.

LJUBLJANA – V času, ko se je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji javno življenju zaustavilo, Slovenski filmski center podarja na ogled izbor slovenskih filmov, Javna agencija za knjigo pa začenja spletno kampanjo. RTV Slovenija je novim okoliščinam prilagodila program, nekatere institucije vsebine ponujajo preko spleta.

LJUBLJANA – Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je v Jezikovni svetovalnici zbral vse, kar je v zvezi z izrazi, povezanimi s koronavirusom, treba vedeti za čim lažjo pravilno jezikovno rabo, je na Twitterju sporočili predstojnik Kozma Ahačič.

NOVO MESTO – V Novem mestu bodo po prenovi tamkajšnjega Glavnega trga z nekaj zalednimi ulicami nadaljevali prenovo preostalega mestnega jedra. Prenoviti nameravajo Rozmanovo in Kastelčevo ulico ter Prešernov trg. Danes so začeli arheološki pregled terena in prva sondiranja, prenovitvena naložba pa naj bi novomeško občino stala približno 2,7 milijona evrov.

Vir: STA, NIJZ, Koroški radio

Dogodki