Predstojnica infekcijske klinike: Če bo število primerov naraščalo, testiranje tudi za cepljene

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je na današnji novinarski konferenci predvsem opozorila, da število bolnikov, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom potrebujejo bolnišnično oskrbo, strmo narašča, saj se je v zadnjem tednu kar podvojilo. Spregovorila pa je tudi o nošenju mask pri cepljenih in morebitnem testiranu cepljenih.
E-ByteVXsAQRNi5

“Žal so se uresničile slabe napovedi. Število hospitaliziranih in okuženih strmo raste, kar predstavlja probleme v slovenskih bolnišnicah,” je opozorila Lejko Zupančeva, o čemer smo že poročali tudi na našem portalu TUKAJ.

Kot je dejala, novega koronavirusa, poimenovana delta, terja veliko večje zmogljivosti za zdravljenje v bolnišnici. “Apeliram na vse, da se čimprej cepijo tisti, ki imajo dejavnike tveganja in so starejši od 50 let, hkrati pa, da še naprej upoštevamo vse ukrepe, ki smo jih upoštevali že do zdaj,” je pozvala.

Spregovorila pa je tudi glede nošenja mask pri cepljenih. “V Ameriki se jim je zelo hitro maščevalo, ko so rekli, da cepljeni ne potrebujejo več nositi mask. Še vedno priporočamo nošnjo mask v zaprtih prostorih, razkuževanje rok, redno zračenje prostorov in upoštevanje razdalje,” je dejala.

Odgovorila pa je tudi na novinarsko vprašanje, ali bi se morali cepljeni prav tako redno testirati za izpolnjevanje pogoja PCT. »Prepričana sem, da bo tudi to potrebno, če bo število primerov naraščalo, zlasti če bomo ugotovili, da so bili prenosi od cepljenih oseb na druge,” je pojasnila.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
miha
miha
31. avgusta, 2021 12:21

Ker sem cepljen, se ne bom testiral.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.