Search
Close this search box.

Prednik: Trenutno ni razloga, da odrečemo podporo Bešiču Loredanu

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je v odzivu na napoved SDS o vložitvi interpelacije zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana dejal, da trenutno ni nobenega razloga, da ministru podporo odrečejo. Bodo pa pri obravnavi interpelacije v SD ponovili svoja pričakovanja do zdravstvene reforme in tudi do ministra.

“Interpelacija je seveda najmočnejše orodje opozicije, ki jo prav omenjena stranka, ki je večino časa v zgodovini Slovenije preživela v opoziciji, zelo s pridom izkorišča. Seveda je vsaka interpelacija možnost, da opozicija pove, s čim ni zadovoljna, je pa na drugi strani tudi priložnost tako za ministra kot koalicijo, da povemo, v kakšni fazi je v tem primeru zdravstvena reforma,” je v izjavi za medije ob robu seje DZ dejal Prednik.

Ob obravnavi tokratne interpelacije bodo po njegovih besedah v SD še enkrat ponovili svoja pričakovanja do te reforme, do ministrstva in ministra. Do interpelacije pa se bodo opredelili, ko bodo videli njeno besedilo, je napovedal.

Na vprašanje, ali ministra za zdravje podpirajo, je odgovoril, da so lani v DZ podprli celotno vlado, tudi ministra za zdravje, in da trenutno ni nobenega razloga, da mu podporo odrečejo.

Ob tem je navedel, da so v koaliciji oz. vladi šele eno leto, čeprav se včasih pri določenih reformah oziroma zakonodajnih predlogih pogovarjajo, kot da so za njimi že tri četrtine mandata oziroma cel mandat. Spomnil je tudi, da so v SD ob koncu preteklega leta zahtevali vrh koalicije na temo zdravstva ravno zato, ker so opazili, da sistem in podsistemi v zdravstvu hirajo. Na njem je bila po njegovih besedah predstavljena dobra analiza, pri čemer so se zavezali k neki časovnici, za katero so v SD že takrat opozarjali, da je morda preoptimistična, kar se sedaj izkazuje za resnično. “Vendar to ne pomeni, da bi zaradi neke časovnice morali ministru odpovedati podporo,” je poudaril.

Dejal je, da so določeni zakonski predlogi že na mizi in da pri reševanju zdravstvenega sistema ne gre hiteti, saj gre za zelo kompleksen sistem, ki ima težave. Prednik verjame, da bodo do konca mandata – četudi ne bodo pripravili vseh zakonov po časovnici – naredili bistvene premike k temu, da bo zdravstveni sistem boljši.

Glede očitkov v zvezi z interventnim zakonom o skrajšanju čakalnih dob je denimo dejal, da so lahko različne interpretacije, ali gre pri tem, da se čakalne dobe v zdravstvu niso podaljšale, za pozitiven učinek zakona ali ne. “Pozitivna stran je pa to, da sta tudi minister sam in ministrstvo spoznala, da morda ta interventni zakon ne daje takšnih učinkov, kot je sam pričakoval in je zato šel v spremembo zakona,” je navedel.

Poslanska skupina SDS je včeraj namreč napovedala, da bo še ta teden vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje zaradi “vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju” s strani ministra in predsednika vlade Roberta Goloba. S tem želijo pospešiti “razpravo o realnosti koalicijskih obljub ter sposobnosti aktualne vlade za reševanje najbolj perečih problemov v državi”.

Na ministrstvu za zdravje so za STA povedali, da je ministrov odziv pričakovati, ko bo prejel besedilo interpelacije.

Dogodki

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je v odzivu na napoved SDS o vložitvi interpelacije zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana dejal, da trenutno ni nobenega razloga, da ministru podporo odrečejo. Bodo pa pri obravnavi interpelacije v SD ponovili svoja pričakovanja do zdravstvene reforme in tudi do ministra.