Search
Close this search box.

Prednik pravi, da se da v politiki marsikaj realizirati le, če se znaš pogovarjati. Zbičajnik nam želi omogočiti nov začetek. Šol za varno in zanesljivo pot Slovenije, v kateri bomo prav vsi dostojno živeli

V Dravogradu so se danes predstavili koroški kandidati za poslance na prihajajočih državnozborskih volitvah na listi stranke Socialni demokrati. V 5. volilni enoti na Koroškem, 9. 10. in 11. volilnem okraju, se bodo za zaupanje volivcev potegovali dr. Sebastjan Zbičajnik, V volilnem okraju Slovenj Gradec. Aktualni poslanec stranke SD Jani Prednik v volilnem okraju Ravne na Koroškem, ter Marjan Šol, ki bo kandidiral v volilnem okraju Radlje ob Dravi.

Jani Prednik je kot poslanec naštel vse dosežke in premike, ki mu jih je uspelo doseči v njegovem prvem mandatu državnozborskega poslanca. Med najpomembnejšimi je izpostavil gradnjo tretje razvojne osi na Koroško, zagotovitev sredstev za gradnjo dveh krožišč na državni cesti med Slovenj Gradcem in Prevaljami, vzpostavitev projekta deinstitucionalizacije centra CUDV Črna na Koroškem in zagotovitev sredstev za sanacijo Zgornje Mežiške doline.

Prednik si bo v prihodnjem mandatu, če mu bodo volivci v Mežiški dolini zaupali še en mandat, prizadeval za zagotavljanje samooskrbe in s tem povezanih podpor kmetijam, prav tako je ob tem izpostavil odpravo sivih lis na področju pokritosti podeželja s sodobnimi komunikacijami. Veliko naporov bo potrebnih v vlaganje na področju zdravstva in socialnega skrbstva, kjer je Prednik izpostavil tudi nižje cene oskrbnin za vrtčevske otroke. Reševanje stanovanjske problematike bi vezal na gradnjo večjega števila neprofitnih stanovanj in na nepremičninski davek, s katerim bi obdavčil prazna stanovanja in najeme na črno. Dotaknil se je tudi gospodarstva in naloge države, da pomaga podjetjem, hkrati pa spomnil na neenakopravno obdavčitev številnih delavcev migrantov.

Prednik je spomnil, da pred tokratnimi volitvami ni prostora za eksperimente z novimi obrazi, temveč je potrebno računati na stranke z izgrajenimi vrednotami in mrežami. Ob tem je še dodal, da bo ne glede na izid volitev nujno potrebno sodelovanje in povezovanje preko političnih polov, saj se da v politiki marsikaj realizirati le, če se znaš pogovarjat.

Dr. Sebastjan Zbičajnik v politiki ni čisti novinec, saj je v preteklosti kot pravnik že služboval na Ministrstvu za zunanje zadeve, zato so mu postopki pri izvajanju in pisanju zakonov dobro poznani. Po službovanju na Višjem sodišču v Celju je deset let delal v lastni odvetniški pisarni, trenutno pa je zaposlen kot vodja pravne službe Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Koroško in Podravje.

Prav delovno pravo mu je najbližje, pravice delavcev pa, kot je povedal, še nikoli niso bile na taki preizkušnji kot so sedaj, saj socialnega dialoga z vladno pogajalsko skupino ni, kot ocenjuje sam. Za kandidaturo poslanca v Državni zbor RS se je odločil, ker želi vsem nam omogočiti nov začetek. Prioritetno se bo zavzemal za vlaganja v zdravstveno in socialno infrastrukturo v Mislinjski dolini, krepitev gospodarskih dejavnosti in preprečevanje bega možganov. Želi si drugačne Slovenije, združene v sedanjosti in usmerjene v prihodnost. Tudi njega je obdobje epidemije dokončno prepričalo, da se moramo ljudje povezati in skupaj aktivno ustvarjati boljšo prihodnost. Stanje, ki ga kaže današnja družba je rezultat zgrešenih dejanj in napačnih potez. Sebastjana je, kot je dejal, življenje naučilo, da je treba v življenju prisluhniti slehernemu človeku, saj smo odgovorni drug za drugega.

Predstavil pa se je tudi Marjan Šol, ki prihaja iz Dravske doline in se kot strojni inženir vse življenje udejstvuje na področju gospodarstva. Ves čas poklicne kariere je na vodilnih položajih, trenutno vodi lastno podjetje. Tudi politika mu ni tuja, med drugim je opravljal funkcijo podžupana v občini Radlje ob Dravi, aktiven je tudi v športnih klubih. Kot pravi, ni svobode brez solidarnosti, zato si bo v mandatu, ki bi mu ga zaupali volivci, prizadeval za Drugačno Slovenijo. Med najbolj izpostavljenimi temami, za katere si bo posebej prizadeval, je Šol izpostavil zagotavljanje vzdržnega sistema, ki zahteva tudi stabilen demografski sklad, skrb za ljudi, med projekti, ki jih vidi kot prioriteto v lastnem okolju, pa je zagotavljanje dobre železniške povezave in sanacije koroške proge, vzpostavljanje plovnosti na reki Dravi za potrebe turizma, kjer je to mogoče, urejanje gozdnih in lokalnih cest tudi s pomočjo države in lokalnih skupnosti, predvsem pa si želi varno in zanesljivo pot Slovenije, v kateri bomo prav vsi dostojno živeli.

Nakup fotografij je možen na: www.knmedia.net

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
miha
miha
2 let nazaj

Prednik in Epšek se vozita že 4 leta v Ljubljano vsak dan. Ne vidita, kake so ceste, ista luknje že 15 let!

Kaj boš s takim poslance, ki gre tja samo za svoj žep, jebe se mu pa za korošce.

Dogodki

V Dravogradu so se danes predstavili koroški kandidati za poslance na prihajajočih državnozborskih volitvah na listi stranke Socialni demokrati. V 5. volilni enoti na Koroškem, 9. 10. in 11. volilnem okraju, se bodo za zaupanje volivcev potegovali dr. Sebastjan Zbičajnik, V volilnem okraju Slovenj Gradec. Aktualni poslanec stranke SD Jani Prednik v volilnem okraju Ravne na Koroškem, ter Marjan Šol, ki bo kandidiral v volilnem okraju Radlje ob Dravi.