Search
Close this search box.

Prednik poziva, da parlament sprejme interventni zakon za sanacijo po škodi, ki so jo povzročila neurja

Koroški poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije - Jani Prednik, poziva Vlado RS, da se ta nemudoma odzove ter sprejme interventni zakon za sanacijo po škodi, ki so jo povzročila močna neurja v zadnjih dneh. Poudarja tudi, da je velik del posledic mogoče pripisati tudi neustreznemu upravljanju z naravo v preteklosti, za kar je odgovorna prav država.

V zadnjem tednu je Slovenijo prizadela ujma v obliki obilnih padavin, toče, orkanskega vetra, kar je povzročilo ogromno gmotno škodo na kmetijskih površinah po vsej Sloveniji, v gozdovih, predvsem na območju Gorenjske in Koroške regije, gmotna škoda se v milijonih že šteje tudi na stanovanjskih in gospodarskih objektih, v občini Črna na Koroškem, kjer je bil celo sprožen alarm za splošno nevarnost pa so narasli hudourniki in plazovi povzročili evakuacijo prebivalcev, objekti pa so, poleg javne infrastrukture, utrpeli gromozansko škodo.

Na srečo ni bilo ogroženo nobeno človeško življenje. Zaradi številnih poplavljenih odsekov državnih in lokalnih ter regionalnih cest je bil na območju Koroške več kot dve uri onemogočen tudi dostop do regijske bolnišnice v Slovenj Gradcu, kar je pomenilo neposredno nevarnost za zdravje za vso ogroženo prebivalstvo.

Koroški poslanec v Državnem zboru RS Jani Prednik poziva Vlado Republike Slovenije, da se ta nemudoma in odločno odzove ter ponudi pomoč pri sanaciji vseh prizadetih območij.

Poslanec Prednik dodaja: “Pomoč pri sanaciji bodo v prihodnjih dneh potrebovali tako prizadete državljanke ter državljani, ki jim je nujno potrebno zagotoviti vrnitev v njihova bivališča. Prav tako je potrebno poskrbeti za pomoč vsem prizadetim, ki jim je škoda uničila celotni letošnji pridelek na kmetijskih površinah, nujno potrebna je tudi čimprejšnja sanacija gozdov, ki jih v poletju še dodatno ogrožajo ponovni napadi podlubnikov.

Tudi osebno sem si ogledal stanje na terenu, ki me je pustilo brez besed. Proti takšnemu vremenu smo ljudje popolnoma nemočni, kar dokazujejo prizori v številnih občinah. Zato pa mora država v tem trenutku nemoči vseh, ki so jih neurja prizadela, pokazati odločnost ter posredovati nedvoumno sporočilo, da bo državljankam in državljanom stala ob strani in prioritetno nasloviti stanje s sprejemom interventnega zakona za odpravo posledic neurij.

Jani Prednik ocenjuje in meni, da je velik del posledic je mogoče pripisati neustreznemu upravljanju z naravo v preteklosti, za kar je odgovorna prav država. Zato poudarja, da mora Vlada RS prevzeti odgovornost za nastalo škodo in pobudo načrtovanje in izvedbo ukrepov za preprečevanje škode ob ekstremnih vremenskih pojavih tudi v bodoče. Vlado RS poziva, da ta sprejme interventni zakon za odpravo posledic neurij, zagotovi sredstva za predplačilo stroškov nastale škode in nemudoma prične z načrtovanjem in izvedbo protipoplavnih ukrepov ter ukrepov za preprečevanje plazov.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
mihi
mihi
9 mesecev nazaj

Predniku predlagam, da se pobriga za smrtno nevarno cesto Mislinja Velenje Arja vas. Stanje cestišča kaotično, avti se razbijajo od spodaj. Sramota od vsakokratnih koroških poslancev. Zravn pa nova kolesarska za X milijonov.

Dogodki

Koroški poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije - Jani Prednik, poziva Vlado RS, da se ta nemudoma odzove ter sprejme interventni zakon za sanacijo po škodi, ki so jo povzročila močna neurja v zadnjih dneh. Poudarja tudi, da je velik del posledic mogoče pripisati tudi neustreznemu upravljanju z naravo v preteklosti, za kar je odgovorna prav država.