Search
Close this search box.

Pred svetovnim dnevom učiteljev podelili najvišje nagrade na področju šolstva

Danes je v Grand hotelu Union v Ljubljani potekala slavnostna podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva.

Danes, 3. oktobra 2019, pred svetovnim dnevom učiteljev, so podelili nagrade Republike Slovenije na področju šolstva. Gre za najvišje državne nagrade na tem področju. Slavnostni govornik letošnje podelitve je bil predsednik Vlade RS, g. Marjan Šarec.

Tradicija podeljevanja nagrad za področje izobraževanja v Sloveniji sega v leto 1966, ko so se nagrade podeljevale pod imenom Žagarjeve nagrade.

Nagrado lahko prejme posameznik/ca, skupina, zavod ali druga organizacija s področja  predšolske vzgoje, obveznega osnovnega šolstva, osnovnega glasbenega šolstva, izobraževanja in usposabljanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, srednjega šolstva, izobraževanja odraslih, višjega in visokega šolstva, dijaških in študentskih domov, šolstva pripadnikov madžarske in italijanske narodnostne skupnosti in Romov, šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem ter dopolnilnim poukom slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu.

Nagrade podeljuje Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva. Imenuje ga Vlada Republike Slovenije na predlog ministra za šolstvo. Vsako leto odbor objavi v sredstvih javnega obveščanja (Uradni list, spletne strani ministrstva) razpis za nagrade Republike Slovenije na področju šolstva.

Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva sestavljajo: dr. Ljubica Marjanovič Umek, predsednica, dr. Mojca Kovač Šebart, dr. Vinko Logaj, mag. Ivan Lorenčič, Jelena Horvat, Božena Bratuž, mag. Jožica Frigelj, Nives Počkar in Andrej Grafenauer.

Preberite tudi: Vrunčeva nagrada letos v roke Nadi Duler (FOTO)

Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva je določil, da v letu 2019 podeli enajst nagrad, šest nagrad za izjemne dosežke in pet nagrad za življenjsko delo, kar je najvišje možno število nagrad. Nagrade za izjemne dosežke se podelijo na šestih področjih, in sicer na področjih predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, srednjega šolstva, višjega in visokega šolstva, osnovnega glasbenega šolstva in posebnih potreb. Nagrade za življenjsko delo pa se podelijo na področjih osnovne šole, srednje šole in visokega šolstva.

Predsednik Vlade RS, g. Marjan Šarec je v slavnostnem nagovoru na prireditvi med drugim poudaril, da je današnji dogodek namenjen zahvali pedagoškim delavcem, ki so posvetili svoje življenje plemenitemu cilju. »Cilju, kako mlado generacijo pripraviti na življenje in kako jim pokazati, da je znanje vrednota. Vlogo šolstva vidi predvsem kot vlogo vzgojne ustanove. »Žal ugotavljamo, da danes manjka predvsem spoštovanja. Učiteljski poklic ni več tako cenjen, kot je bil v preteklosti. To pa zato, ker o šoli vsi več vedo, kot vedo učitelji,« je dejal predsednik vlade in dodal, da mora biti učiteljski poklic cenjen in da mora šola vzpostavljati odnos med učiteljem in učencem, kamor starši ne smejo posegati.

V svojem nagovoru je predsednik vlade še dejal, da je naš šolski sistem med najboljšimi na svetu. »Učenci pa se morajo zavedati, da v življenju niso samo pravice, ampak tudi dolžnosti.»

Nagrajenci v letu 2019 so:

  • Društvo BRAVO, nagrada za izjemne dosežke na področju otrok s posebnimi potrebami;
  • Katja Gruber, nagrada za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva;
  • Branka Kovaček, nagrada za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje;
  • Nina Jelen, nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;
  • Maja Ahačič, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva;
  • Marjana Kolenko, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva;
  • Mojca Dimec, nagrada za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva;
  • mag. Lidija Golc, nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva;
  • dr. Igor Saksida, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;
  • dr. Boris Aberšek, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;
  • dr. Bojan Dekleva, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva.

Zbornik z obrazložitvami nagrajencev najdete TUKAJ.

Nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo.

Besedilo www.gov.si – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Dogodki

Danes je v Grand hotelu Union v Ljubljani potekala slavnostna podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva.