Search
Close this search box.

Potrjen še drugi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, prvi oboleli obiskal ljubljansko urgenco

V Sloveniji so danes potrdili še drugi primer okužbe z novim koronavirusom. Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, je bil novi okuženi v stiku z prvim okuženim. Slednji je imel veliko stikov; 29. februarja je iz Maroka že bolan potoval na beneško letališče, isti dan je bil zvečer na ljubljanski urgenci.

NIJZ poziva vse državljane, ki so 29. 2. potovali z letom AT 938 na beneško letališče Marco Polo, in imajo znake okužbe s koronavirusom, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika. Prav tako poziva vse, ki so bili 29. 2. med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci, naj pokličejo 031/619 118; tam se je mudil okuženi.

Prvi bolnik je v soboto ob 16.25 priletel na italijansko letališče Marco Polo v Benetkah. Gre za let maroške letalske družbe Royal Air Maroc iz Casablance s številko AT 938.

Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku, je danes pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Po prihodu na beneško letališče je z organizatorjem prevozov GoOpti pripotoval v Ljubljano. Še isti večer med 20. in 21.30 je zaradi poškodbe obiskal ljubljansko urgenco, kjer so ga obravnavali in poslali domov. V sredo pa je zaradi slabega počutja odšel v ljubljanski Zdravstveni dom Vič. Kot je izpostavila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, je moški mimo vseh pozivov in navodil v zdravstveni dom prišel nenapovedan.

Zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je danes ostala doma. Med pregledom moškega je nosila zaščitno opremo. Še isti večer so v prostorih zdravstvenega doma opravili zračenje in razkuževanje.

PREBERITE TUDI: Odgovori strokovnjakov na pogosta vprašanja in seznam kontaktov, kjer dobite informacije o novem koronavirusu

V tem trenutku po besedah Pirnatove ni jasno, kje se je moški okužil. Po vrnitvi v Slovenijo je bil doma, v tem času ni hodil v službo. Ker točne številke kontaktov z njim še nimajo, pozivajo ljudi, da se javijo. Iskanje kontaktov z njim je steklo že v sredo zvečer. Vsi bodo dobili navodila, kdaj in kako naj reagirajo.

Pirnatova je poudarila, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili ljudje na urgenci in na letalu, majhna. A kljub temu poskušajo zbrati podatke o čim več osebah, ki so bile v stiku z okuženim.

Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je ob tem pojasnila, da v tem trenutku ni potrebe po masovnem testiranju ljudi na novi koronavirus. Javnost je pozvala k sodelovanju, saj “se bomo le tako izognili nepotrebnemu stresu in zaskrbljenosti”.

Kot je danes povedal minister Šabeder, je imel prvi bolnik v tem času kar veliko kontaktov. Prav med stiki s prvim bolnikom so danes dopoldne tudi potrdili novo okužbo. “Stroka je na delu, scenariji, ki so bili pripravljeni, tečejo,” je dejal Šabeder. Več podrobnosti o drugemu zbolelemu v tem trenutku še nimajo.

Od srede je bila v samoizolaciji tudi soproga prvega obolelega, ki je sicer zaposlena v eni od ljubljanskih osnovnih šol. A test na koronavirus je bil po zadnjih informacijah z ministrstva za zdravje pri njej negativen, torej okužbe ni mogla širiti.

Tudi določenim drugim osebam, ki so bile z okuženim v stiku, so tudi že odvzeli vzorce, rezultati zanje bodo znani popoldne.

Predstojnica infekcijske klinike je pojasnila, da je bil prvi okuženi hospitaliziran, sprejeli so ga v sobo za izolacijo. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, zdravijo ga skladno z medicinsko doktrino. Ob tem je medije in javnost opomnila, da so zdravstveni delavci pod velikim stresom in “jih je treba pustiti, da delajo v miru, v skladu s stroko in brez panike”.

Osebe, ki kažejo očitne znake bolezni, sprejmejo v bolnišnico in opravijo teste. Tiste, ki znakov bolezni ne kažejo, pa na testiranje naročijo. Lejko Zupančeva je poudarila, kako pomembno je, da testiranje na okužbo poteka v varnih okoliščinah. “Večina ljudi, ki pride na testiranje, ni okuženih. Če bi hiteli, bi se ti lahko okužili prav na testiranju,” je pojasnila.

PREBERITE TUDI: Osebam, ki so bili v stiku z okuženim, odvzeli brise, rezultati testiranja še niso znani

Prikaz poteka gibanja prvega okuženega je dostopen na: https://infogram.com/koronavirus-v-sloveniji-1hxj48edgq154vg

Dogodki