Search
Close this search box.

Osebam, ki so bili v stiku z okuženim, odvzeli brise, rezultati testiranja še niso znani

Epidemiologi po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra sestavljajo seznam oseb, ki so bili v stiku z bolnikom s potrjeno okužbo s koronavirusum. Rizičnim kontaktom so že odvzeli brise, na rezultate testiranja pa pristojni še čakajo, je ob robu seje DZ sporočil Šabeder. V izolaciji je tudi osebna zdravnica, ki je okuženega sprejela.

Okuženi je ambulanto namreč obiskal brez predhodne najave, zato sta tako Šabeder kot premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec vse, ki sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom, ponovno pozvala k upoštevanju protokola.

PREBERITE TUDI: Epidemiologi v iskanje kontaktov s prvookuženim z novim koronavirusom v Sloveniji

Prvi primer okužbe so pristojni potrdili in javnosti sporočili v sredo zvečer. Okuženi je šel v zdravstveni dom k svoji osebni zdravnici, ki ga je napotila na vstopno točko za odvzem brisa, kamor so ga po besedah Šarca prepeljali z rešilnim vozilom.

Okuženi je slovenski državljan in je star okoli 60 let. Po prvih informacijah je iz Maroka do Italije prispel z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji. Še vedno ni jasno, pred kolikimi dnevi se je vrnil v Slovenijo. Več zaradi varovanja osebni podatkov po besedah Šabedra pristojni ne morejo razkriti. Ostaja v izolaciji na ljubljanski infekcijski kliniki.

PREBERITE TUDI: Odgovori strokovnjakov na pogosta vprašanja in seznam kontaktov, kjer dobite informacije o novem koronavirusu

Trenutno ugotavljajo, če je okužen še kdo. Vsem visoko in nizko rizičnim kontaktom so po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra že odvzeli brise in čakajo na rezultate testiranj.

Zdravstveni sistem je pripravljen na trenutno situacijo, ni nobenih razlogov za paniko, je poudaril Šabeder. Ob tem je dodal, da je po prvi potrjeni okužbi pričakovati še kakšno v naslednjih dneh glede na stike okuženega. Šarec pa se je zahvalil zdravstvenim delavcem za dobro ukrepanje.

Šarec je danes še zavrnil očitke, da so skrivali prvo okužbo z novim koronavirusom. Več o aktualni situaciji bodo pojasnili epidemiologi na tiskovni konferenci ob 11. uri.