Search
Close this search box.

Epidemiologi v iskanje kontaktov s prvookuženim z novim koronavirusom v Sloveniji

Po prvi potrditvi okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, bo danes za epidemiologe zelo deloven dan. Poskusili bodo namreč poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženim Slovencem. Ta se je najverjetneje okužil v Maroku in je zdaj hospitaliziran na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

O prvem primeru okužbe je javnost v sredo zvečer obvestil premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Pristojni so pozneje potrdili, da gre za slovenskega državljana, starega okoli 60 let, ki je iz Maroka do Italije pripotoval z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji.

Kdaj točno je prispel v Slovenijo, zvečer še ni bilo jasno, svojega zdravnika pa je z znaki okužbe obiskal v sredo. Ta ga je napotil na infekcijsko kliniko. Tam je po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra nameščen v sobo, predvideno za prve okužene. Po podatkih zdravnikov na infekcijski kliniki je njegovo stanje dobro, je za Odmeve na Televiziji Slovenija povedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Šabeder je napovedal, da se bodo o morebitnih nadaljnjih korakih in ukrepih pogovorili na vladni ravni, sicer pa bodo, tudi na nivoju stroke, ukrepali, kot so se vnaprej dogovorili.

Sočanova je pojasnila, da za zdaj kaže, da se je oseba okužila v Maroku, torej gre za primer uvoza virusa v Slovenijo. Morebitnega nadaljnjega širjenja virusa ni mogla izključiti, je pa za Odmeve na Televiziji Slovenija zagotovila, da se bodo vložili vse napore, da se virus ne bi širil.

Bližnjim in drugim, s katerimi je imel okuženi stike, bodo dali jasna navodila, kako naj ravnajo. Še enkrat pa je opozorila, da so najosnovnejši ukrepi higiena rok, nekoliko večja oddaljenost od osebe, s katero se pogovarjamo, ter odmik od drugih, če zbolimo.

Novi koronavirus, ki so ga poimenovali sars-cov-2, je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Prva okužena Slovenca sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta okužbo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem in sta se v Slovenijo vrnila zdrava.

Dogodki